Brood­kosten en waskosten 2021

Geplaatst op 20 juli 2020

LOC Waardevolle zorg heeft de nieuwe bedragen voor broodkosten en waskosten in Wlz-instellingen berekend. Deze gelden vanaf 1 januari 2021. De cliëntenraad heeft instemmingsrecht over de regelingen voor de was- en brood kosten.

Broodkosten

De zorginstelling betaalt de broodmaaltijden. Bewoners en zorginstelling kunnen afspreken dat de bewoner zelf voor de broodmaaltijden zorgt. En daarvoor geld van de zorginstelling krijgt. Dat mag alleen:

  • als de bewoner daarmee instemt;
  • als de zorg daarmee goed blijft.

Tot 2009 berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de bedragen voor broodgeld. Vanaf 2010 berekent de NZa dit bedrag niet meer. Daarom heeft LOC voor 2021 een richtbedrag berekend van € 66,81 per maand per persoon* (was in 2020 € 65,52).

Let op: het richtbedrag voor brood is berekend op basis een historische regeling met indexatie. De werkelijke kosten voor ontbijt en lunch zijn hoger. Het Nibud heeft berekend dat de kosten per maand € 107,98 voor een alleenstaande en € 98,25 per persoon voor een echtpaar zijn (€ 3,55/€ 3,23 per dag). Het Nibud heeft dat berekend op basis van richtlijnen van het Voedingscentrum. Het betreft de cijfers voor mensen van 70 jaar en ouder. De cliëntenraad en de zorgorganisatie kunnen afspreken een hoger bedrag terug te geven dan het richtbedrag van € 66,81.

Waskosten

De Wlz-instelling betaalt het wassen van beddengoed en linnengoed. De bewoner betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed). Zijn er extra kosten door aandoening of ziekte? Dan betaalt de zorginstelling deze.

Alleen voor verzorgingshuizen geldt een andere regel als iemand vòòr 1 januari 2009 in het verzorgingshuis is komen wonen. (Dus voor bewoners die na die datum in het verzorgingshuis zijn komen wonen geldt de bóvenstaande regel.) De zorginstelling betaalt het wassen van de kleren (ondergoed en bovengoed). Soms laten bewoners de was niet door de zorginstelling doen. Als zij daar met de zorginstelling afspraken over hebben gemaakt kunnen zij geld terugkrijgen voor het wassen van de bovenkleding. Het bedrag hiervoor is vanaf 1 januari 2021: € 25,06 per maand per persoon* (was in 2020 € 24,58)

*LOC heeft deze bedragen berekend zoals de NZa dat eerder deed. Namelijk: aanpassing met prijsindexcijfer particuliere consumptie 2020. Het definitieve indexcijfer is voor 2020: 1,97 %.

Instemmingsrecht bij was- en broodkosten

De zorginstelling kan kosten in rekening brengen voor het doen van de was van cliënten. En cliënten zelf geld geven zodat zij zelf bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch kunnen inkopen. De cliëntenraad heeft instemmingsrecht over de regelingen voor de was- en brood kosten. Dit valt onder artikel 8 lid 1 onder f ‘het algemene beleid terzake van voedingsaangelegenheden’ en a ‘andere voor cliënten geldende regelingen’ van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018.

Meer weten?

  • Lees in dit bericht de toelichting op de was- en broodkosten door LOC-adviseur Tiske Boonstra en praat mee!
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.