Cliënten­raad & Jaar­rekening

Geplaatst op 29 april 2024

Cliëntenraden hebben adviesrecht op de jaarrekening (en begroting). Maar hoe moet je een jaarrekening lezen en welke vragen kun je stellen? Leden van de Expertpool Zorg & Geld helpen cliëntenraden graag om de jaarrekening begrijpelijk te maken en de cijfers te interpreteren. Cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen hulp en advies vragen aan leden van de Expertpool bij de advisering over de jaarrekening. Daarnaast organiseert de Expertpool digitale bijeenkomsten. Naar aanleiding van een van deze bijeenkomsten ging LOC adviseur Xandra van der Kruk in gesprek met Ben Borchers, voorzitter van de centrale en een lokale cliëntenraad van Marente.

Bijeenkomst ‘Waardevolle zorg en financiën: de jaarrekening

In de afgelopen twee digitale bijeenkomsten “waardevolle zorg en financiën: de jaarrekening” van 9 en 23 april zijn we op hoofdlijnen ingegaan op de financiën binnen een zorginstelling: welke soorten financiën zijn er voor de zorg binnen Nederland? Hoe ziet de financiële cyclus eruit binnen de zorginstelling? En wat zijn de belangrijkste punten om op te letten bij een jaarrekening? Zoals lid expertpool Henk Smets tijdens de bijeenkomst aangaf: “aan de jaarrekening kun je geen cent veranderen, maar het is wel belangrijk om als cliëntenraad te weten of de instelling op korte en lange termijn de goede zorg nog kan verlenen!”

Praktijkvoorbeeld: adviesaanvraag binnen de centrale en lokale cliëntenraden Marente

Voor lang niet ieder cliëntenraadslid is de jaarrekening gesneden koek en soms worstelen cliëntenraden hoe zij ermee om moeten gaan. Daarom sprak Xandra van der Kruk naar aanleiding van de online bijeenkomst met Ben Borchers. Hij is sinds begin dit jaar voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Marente, en daarnaast voorzitter van een lokale cliëntenraad van Marente. Vanuit de lokale cliëntenraden nemen de voorzitters deel aan de CCR. Ze vroeg hem hoe de adviesaanvraag over de jaarrekening binnen de CCR en cliëntenraden van Marente wordt behandeld.

Ben vertelt dat de CCR een commissie financiën heeft, die bestaat uit een lid van de CCR en tenminste twee leden van de lokale cliëntenraden. Wanneer de adviesaanvraag jaarrekening wordt gestuurd aan de CCR, ontvangt de hele CCR deze met de vraag of zij vragen of opmerkingen hebben. Zij nemen dit weer mee naar hun lokale cliëntenraad. Hetzelfde proces geldt voor de begroting. De commissie heeft een gesprek met de controller en het verslag van dat gesprek wordt besproken in de vergadering van de CCR. Op basis van dat verslag en de bespreking met de Raad van Bestuur wordt dan een advies geschreven. Dat wordt dan weer door de CCR-leden teruggekoppeld in hun eigen lokale cliëntenraad.

Op locatie is er per kwartaal ook de mogelijkheid voor de cliëntenraden om toelichting te krijgen op de kwartaalcijfers van de betreffende locatie door een van de werkzame controllers: zo kan de cliëntenraad vragen stellen en om verduidelijking vragen. En… kan gekeken worden of het in lijn is met het jaarplan en hetgeen is afgesproken.

Het proces van informatie met betrekking tot financiën vanuit de lokale cliëntenraad naar de centrale cliëntenraad en vice versa werkt zo goed. Tip van Ben: “Wees niet bang voor de cijfers, maar pak het als lokale/ centrale cliëntenraad op, kijk wat er opvalt en kijk ook of het terug te vinden is in het jaarplan!”

Kun je als cliëntenraad hulp gebruiken bij de advisering over de jaarrekening? Neem dan contact op met de leden van de Expertpool via vraagbaak@loc.nl of 030-2843200.

Wil je lid worden van de Expertpool Zorg & Geld om cliëntenraden te kunnen hepen en adviseren? Neem voor meer informatie contact op met Xandra van der Kruk: x.vanderkruk@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese