Cliënten­raad verpleeg­huizen niet altijd betrokken bij bes­luitvor­ming bezoekersregeling

Geplaatst op 10 februari 2021

Cliëntenraden van verpleeghuizen door het hele land waren vaak niet actief betrokken bij besluiten van coronacrisisteams over de bezoekersregeling. Dat concluderen LUMC-onderzoekers tijdens hun langlopende onderzoek naar de impact van de coronacrisis in verpleeghuizen. De factsheet met hun tussentijdse bevindingen vind je hier.

Naar aanleiding van hun langlopende onderzoek naar corona in verpleeghuizen, kwamen de onderzoekers al eerder met een advies om verpleeghuizen ruimte te geven om hun eigen bezoekersregeling te bepalen. Dit keer keken ze naar de betrokkenheid van de cliëntenraad bij de bezoekersregeling. Specifiek werd gekeken op welke manier de cliëntenraad werd betrokken bij besluitvorming rondom de versoepelingen van het bezoekbeleid in april tot oktober 2020.

Nauwelijks vertegenwoordigd

Uit notulen van crisisteams kwam naar voren dat de cliëntenraad soms, maar niet altijd, werd betrokken bij besluitvorming rondom de bezoekregeling in verpleeghuizen. Ook bleken cliëntenraden nauwelijks vertegenwoordigd in de crisisteams van organisaties, ondanks de aanscherping van de medezeggenschapswetgeving voor cliënten in zorginstellingen (WMCZ 2018) afgelopen 1 juli 2020. Wel werden cliëntenraden regelmatig geïnformeerd of om een akkoord gevraagd.

Gezien het langdurige karakter van de coronacrisis hebben organisaties de gelegenheid voor evaluatie en verbetering van processen. De onderzoekers hopen dat deze resultaten daar wellicht aan kunnen bijdragen.

Impact coronacrisis

Het doel van het langlopende corona-onderzoek in verpleeghuizen is om inzicht te krijgen in de impact van de coronacrisis op verpleeghuizen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de impact op cliënten en op personeel. De onderzoekers analyseren sinds de start van de coronacrisis de notulen van de crisisteams uit verschillende verpleeghuizen. Organisaties delen wekelijks de notulen van hun crisisteam met onderzoekers van de academische netwerken ouderenzorg in Leiden en Groningen (UNC-ZH en UNO-UMCG). Deze opzet is gekozen om de organisaties niet te belasten in deze drukke tijden. 

Ondersteuning beleid

De academische netwerken ouderenzorg bestaan uit een universitair medisch centrum en verpleeghuizen uit de omgeving. Het LUMC is de spil van het UNC-ZH, het academisch netwerk met verpleeghuizen in Zuid-Holland. Onderzoek binnen deze samenwerking wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ZonMw, en de verpleeghuizen zelf. Tussentijdse inzichten ondersteunen het landelijke en regionale beleid.

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Meer lezen

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese