Cliëntvertrouwensper­sonen Wet zorg en dwang blikken terug op 2021

Geplaatst op 30 mei 2022

Clientvertrouwenspersonen hebben een belangrijke rol in de uitvoering van de Wet zorg en dwang. Als geen ander kennen cliëntvertrouwenspersonen de rechten van de cliënt als zij te maken krijgen met zorg onder dwang. Zij staan mensen die zorg ontvangen en hun naasten bij in situaties en dilemma’s rondom onvrijwillige zorg. Cliëntvertrouwenspersonen rapporteren regelmatig aan bestuur én cliëntenraden van de zorginstelling. In een jaarverslag blikken de uitvoerders van cliëntvertouwenspersonen terug op 2021. Het gebruik van de dienstverlening is in een jaar meer dan verdubbeld.

Wet zorg en dwang en de cliëntvertrouwenspersoon

In 2020 trad de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking. De Wet zorg en dwang regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met dwang in de zorg. Volgens deze wet moet het voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening altijd mogelijk zijn een beroep te doen op een onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon (CVP). Hierdoor is er betere ondersteuning voor cliënten en hun naasten in hun rechtspositie rond onvrijwillige zorg. 

Cliëntvertrouwenspersonen in 2021

In het online jaarverslag over 2021 geven de vier aanbieders van cliëntvertrouwenspersonen (Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem) een inkijkje in het werk van de cliëntenvertrouwenspersonen Wzd.

In 2021 hebben zij 1806 cliënten of vertegenwoordigers ondersteund die met dwang in de zorg te maken kregen. In het jaarverslag leggen zij uit hoe zij invulling gaven aan de functie van cliëntvertrouwenspersoon. En hoe zij ervoor zorgen dat de functie overal in Nederland hetzelfde inhoudt en beter bekend wordt. Ook delen zij uit het leven gegrepen voorbeelden van hoe zij cliënten hebben ondersteund.

‘Het is goed dat meer mensen weten dat je op deze manier geholpen kunt worden’ – Citaat uit het jaarverslag 2021

De Wet zorg en dwang en de cliëntenraad

Cliëntenraden hebben een belangrijke adviesrol bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang. En bij het bewaken of mensen hun leven kunnen leiden, zoals dat bij hen past. LOC maakte handreikingen speciaal voor cliëntenraden over de Wet zorg en dwang en de rol van de cliëntenraad, inclusief tips en handvatten. Een van de tips is om als cliëntenraad zeker ook kennis te maken met de cliëntvertrouwenspersoon. En samen afspraken te maken over de manier waarop de cliëntvertrouwenspersoon rapporteert aan de cliëntenraad, bijvoorbeeld via een presentatie tijdens een vergadering.

Op welke manier onderhoud jouw cliëntenraad contact met de cliëntvertrouwenspersoon? We zijn benieuwd. Laat graag een reactie achter onder dit bericht.

Meer lezen

Dit bericht is eerst verschenen op 28 juni 2021, laatste update 30 mei 2022

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese