‘Cul­tuurveran­dering nodig’ | Reactie LOC jeugd op wetsvoorstel

Geplaatst op 14 september 2020

LOC Jeugd vindt dat hoe het nu gaat in de jeugdzorg, niet is zoals het zou moeten gaan. De jeugdzorg sluit nog te vaak niet goed aan op wat kinderen, jongeren en ouders nodig hebben. Wat voor hen belangrijk is blijft te vaak buiten beeld, mensen komen in moeilijkheden door hoe jeugdzorg nu nog georganiseerd is.

Daarom hebben we in onze reactie op de ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ vooral aangegeven hoe we voor ons zien dat het zou moeten. Op basis van de vele gesprekken die we hierover voeren met kinderen, jongeren en ouders die met jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering te maken hebben of hadden.

Horen, zien en helpen

LOC Jeugd wil dat kinderen, jongeren en ouders die met jeugdhulp,
jeugdbescherming of jeugdreclassering te maken krijgen, gehoord, gezien en geholpen worden. We willen dat zij de zorg en ondersteuning die zij krijgen, ervaren als helpend aan hun ontwikkeling en persoonlijke situatie. En dat zij kunnen meebeslissen en zoveel mogelijk invloed houden op hun eigen leven. Vanuit deze visie, onze droom, reageren wij inhoudelijk op het wetsvoorstel.

Cultuurverandering

Opnieuw een systeemverandering, dat is waar het wetsvoorstel nu over gaat. Maar zonder allereerst een cultuurverandering in de jeugdzorg, leidt een volgende systeemverandering tot meer van wat we nu hebben.

Het is daarom de hoogste tijd dat we jeugdzorg gaan organiseren op basis van wat kinderen, jongeren en ouders belangrijk vinden. Dat moet steeds het uitgangspunt zijn. Natuurlijk wil LOC Jeugd daar actief aan bij blijven dragen. Lees hier onze reactie op het wetsvoorstel.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese