Het werk van de cliënten­raad

Geplaatst op 29 september 2020

“Als cliëntenraad is het de uitdaging om medezeggenschap in de haarvaten van de organisatie te krijgen”

Met het thema ‘Het werk van de raad’ sluit LOC de online Week van de Medezeggenschap af. Met behulp van praktische workshops, webinars, discussies, interviews en netwerkmogelijkheden kunnen deelnemers dieper in de dagelijkse praktijk van de medezeggenschap duiken.

De kracht van gezamenlijkheid

“De voorzitter van de cliëntenraad is wat mij betreft de primus inter pares, de eerste onder zijn gelijken”, zegt Theo van Ooi, als trainer en coach verbonden aan LOC. “Als cliëntenraad heb je een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het medezeggenschapsproces. De voorzitter zorgt ervoor dat je als team kunt samenwerken, stimuleert de kracht van de gezamenlijkheid. En daarnaast zorgt de voorzitter ervoor dat iedereen zijn afspraken nakomt.” Belangrijk is het, volgens Theo, die op vrijdag tijdens de Week van de Medezeggenschap een workshop over dit onderwerp geeft, dat de voorzitter de raadsleden ruimte geeft, meebeweegt, goed luistert en samenvat. “De balans vinden tussen wat de raad als geheel vindt en wat de mogelijkheden zijn, is cruciaal. Je moet als voorzitter niet voor de troepen uitlopen. Verbinden is het sleutelwoord.”

Verbinden

Daar weet Arnold Tibboel, voorzitter van de cliëntenraad Leger des Heils Rijnmond Zuidwest alles van. “De cliëntenraad staat pal voor de belangen van cliënten mét empathie voor de organisatie. Het is de kunst partijen te verbinden”, zegt hij. De voormalig hypotheekadviseur raakte in 2013 dakloos en naarmate hij meer herstelde, ging hij zich meer interesseren voor het cliëntenraadswerk. “Ik ga niet zitten toekijken, dacht ik, toen ik zag hoe het aan goed georganiseerde medezeggenschap ontbrak. Het Leger des Heils is van oudsher een organisatie met een hiërarchische structuur. Als cliëntenraad is het de uitdaging om medezeggenschap in de haarvaten van de organisatie te krijgen. Omdat er ook een fusie met de regio Rotterdam-Rijnmond aankwam, hebben we de hele medezeggenschap opnieuw ingericht, zodat álle cliënten vertegenwoordigd zijn. Ook hebben we een voorschot genomen op de nieuwe Wmcz. En hebben we nu voor het eerst een onafhankelijke ondersteuner. Als raad streven we onafhankelijkheid na – in harmonie. Als voorzitter ben ik een verbindende schakel. Het management ziet nu de toegevoegde waarde van medezeggenschap. Ze weten ons te vinden.”

Zichtbaarheid

Binnen woonzorgorganisatie DrieGasthuizenGroep is de cliëntenraad een vertrouwde samenwerkingspartner. Spin in het web is José Bliekendaal. Ze is voorzitter van de centrale cliëntenraad en van twee lokale raden. Sinds 2006 is ze actief in het cliëntenraadswerk. Zichtbaarheid is haar motto. Bewoners moeten de cliëntenraad weten te vinden, zegt ze. “Je moet makkelijk aanspreekbaar zijn, mensen moeten je kennen en je vertrouwen. Ik denk dat de belangrijkste taak van de voorzitter, los van het samen werken aan goede medezeggenschap, is dat je je gezicht laat zien. Op alle locaties, op alle afdelingen. Als je de dagelijkse praktijk van een zorgorganisatie meemaakt, weet je waar bewoners het over hebben. De cliëntenraad moet zo dicht mogelijk bij de bewoners staan.”

Zichtbaarheid geldt volgens José Bliekendaal niet alleen als het over bewoners gaat, ook bij het verzorgend personeel, teamleiders, raad van bestuur, raad van toezicht en het zorgkantoor laat ze regelmatig haar gezicht zien. Omdat haar 107-jarige moeder op de zorglocatie woont is ze er sowieso dagelijks. “Contact is zó belangrijk; medezeggenschap moet je samen doen.”

Samen werken aan goede medezeggenschap kan alleen op basis van gelijkwaardigheid, vindt José. “Binnen de cliëntenraad let ik altijd heel goed op gezichten en houding van collega-raadsleden. Als iemand heel stil is probeer ik degene te betrekken, zodat ieders mening aan bod komt. Je moet als voorzitter constant alert zijn, stimuleren en iedereen bij de les houden.”

Wil je ook aan de slag om de medezeggenschap te versterken? Bekijk het volledige programma op www.weekvdmedezeggenschap.nl

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese