Hoe cliënten­raden en raden van toezicht waarde toevoegen bij bouwen in de zorg

Geplaatst op 18 november 2019

Een zorgomgeving is per definitie de in stenen en sfeer vertaalde zorgvisie van het bestuur. Herbouwen, nieuwbouwen – het kan niet zonder dat die visie helder op tafel ligt en van begin tot eind leidend is: wie willen we zijn en hoe willen we zorg bieden? Vragen die bij uitstek van belang zijn voor cliëntenraden en toezichthouders en moeten worden beantwoord. Het liefst ruim voordat de eerste spade de grond in gaat. Dat was op 23 oktober 2019 één van de belangrijkste conclusies aan het eind van de gezamenlijk door NVTZ en LOC georganiseerde werkconferentie ‘Bouwen voor Zorg: waardevolle rol cliëntenraden en raden van toezicht in beeld’.

Samen voor betere zorg

Deze middag leerde dat een duidelijke zorgvisie essentieel is voor een goed programma van eisen. Een goed programma van eisen is de basis voor een succesvol bouwtraject. Als een bestuur pas laat in de planvorming de eigen visie en programma-eisen afstemt met de verschillende raden, brengt het aanpassen van de plannen hoge kosten met zich mee. De deelnemers aan deze werkconferentie roepen iedereen daarom op om elkaar binnen de eigen organisatie vaker op te zoeken. ‘Wijs elkaar en de raad van bestuur gerust op de meerwaarde hiervan, ook als het om een heel ander onderwerp gaat!’
Bouw bleek een mooie aanleiding om dit gesprek te voeren en te concluderen dat raden van toezicht, cliëntenraden maar ook ondernemingsraden geen eilandjes in de organisatie hoeven zijn, maar samen kunnen zorgen voor betere zorg.

Meer weten?

  • Lees het hele verslag van de werkconferentie ‘Bouwen voor zorg: waardevolle rol cliëntenraden en raden van toezicht’.
  • Bekijk de presentaties die werden gegeven tijdens de werkconferentie:
  • Meer informatie over rollen van toezichthouders en cliëntenraden?
    • De Bouwpool van LOC staat cliëntenraden graag met expertise bij tijdens bouwprocessen. Om in contact te komen met de Bouwpool, stuur je een mail naar vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 – 284 32 00.
    • De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en welzijn (Nvtz) biedt met hun NVTZ-Academy een eendaagse leergang Toezicht op zorgvastgoed, kijk voor meer informatie op www.nvtz.nl

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese