Hoge Gezondheidsraad België ‘wil weg van hok­jesden­ken in de psychiat­rie’

Geplaatst op 23 juli 2019

De mens moet centraal staan in de geestelijke gezondheidszorg, stelt het adviesorgaan in een nieuw rapport. Grosso modo pleit de Hoge Gezondheidsraad dat er minder in hokjes gedacht wordt en de patiënt meer centraal staat. De psychiatrie en bij uitbreiding de geestelijke gezondheidszorg zijn te zeer gefocust op het huidige diagnosekader. “We pleiten ervoor dat diagnoses geen labels zijn, die ervoor zorgen dat een persoon te veel samenvalt met een diagnose”, legt psychiater en psychoanalyticus Marc Calmeyn uit, een van de auteurs van het rapport.

Zo is te lezen op www.hln.be. Calmeyn vervolgt: “Uitspraken als ‘hij doet druk want hij heeft ADHD’ of ‘je bent schizofreen dus je moet je hele leven antipsychotica nemen’ zijn hier een voorbeeld van.” “Enkel ‘DSM’ (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – centraal handboek in de ggz) werkt te beperkend want het verwijst te veel naar biologische factoren. Een mens is meer dan zijn hormonen.”

‘Eindelijk’

‘Eindelijk’, zo was te lezen in een van de reacties onder het genoemde artikel. LOC is ook blij dat dit kritische geluid en suggesties voor een breder perspectief op ‘gezondheid’ nu op meer toonaangevende plekken bijval krijgt. LOC pleit er al jaren voor dat de ggz uit leert gaan van radicaal andere uitgangspunten. Waar menselijkheid voorop staat. Zoals bijvoorbeeld te lezen is in het theoretisch kader dat we in 2008 schreven en ten grondslag ligt aan onze visie Waardevolle zorg. En recent deden we een oproep tot een maatschappelijk debat ggz voor radicale vernieuwing van de ggz. De oproep wordt door meer en meer individuen en organisaties ondersteunt.

Steun ook en kijk op: www.maatschappelijkdebatggz.nl

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rini Kerver 4 jaar geleden

goed werk!!

Reageer op dit bericht

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese