Inkoop­beleid langdurige zorg onrechtmatig: passende finan­ciering nodig

Geplaatst op 13 oktober 2020

De afgelopen periode hebben verschillende zorgaanbieders een kort geding aangespannen tegen 5 zorgkantoren over het inkoopbeleid. Op 1 oktober heeft de rechter deze zorgaanbieders in het gelijk gesteld: het inkoopbeleid is onrechtmatig. Er moet een reële financiering zijn voor langdurige zorg voor mensen die dit nodig hebben. LOC geeft al langer aan dat korten op het budget ongewenst is.

Uitspraak

Actiz, brancheorganisatie, geeft aan: “Deze uitspraak is waar we op hoopten. We willen en moeten cliënten goede zorg bieden, investeren in zorgmedewerkers en innovaties en daar zijn reële tarieven voor nodig. Het is positief dat de rechter dit met ons eens is. Cliënten en familie zijn de winnaar”.

Zorgkantoren hebben zich inmiddels gebogen over de uitspraak en passen het inkoopbeleid voor 2021 aan: “Zorgkantoren blijven in 2021 de tariefpercentages van 2020 hanteren. Zorgkantoren vragen daarbij geen beknopte plannen meer waarmee zorgaanbieders in aanmerking konden komen voor een opslag op het tarief. De maatschappelijke uitdaging voor goede, toegankelijke en betaalbare langdurige zorg blijft echter onverminderd groot.”

Passende financiering nodig

LOC heeft steeds aangegeven dat het ongewenst is het budget van zorgorganisaties te korten. Daar zijn de mensen die de zorg nodig hebben de dupe van. Het geld is nodig om goede zorg te verlenen. Dat is geen luxe waar je een percentage vanaf kunt halen. LOC roept al langer op om nu niet aan de tarieven te sleutelen, maar te focussen op verbetering van de zorg. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de beweging radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Daarbij is het uitgangspunt dat de zorg maximaal aansluit bij wat bewoners, naasten en zorgverleners nodig hebben. In de beweging zie je dat daar grote stappen in gemaakt worden. Maar dat kan alleen als er geen discussie is over het budget voor de zorg.

De zorginkoop moet bijdragen aan passende en goede zorg voor mensen. LOC en cliëntenraden dragen graag bij aan dit gesprek.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 jaar geleden

Beste redactie, de link op ‘radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’ gaat naar een rijschool. De juiste link moet zijn: www.radicalevernieuwing.nl//

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Dank voor je oplettendheid! De juiste link staat inmiddels in het bericht.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese