Is de verpleeg­huiszorg de afgelopen jaren verbeterd?

Geplaatst op 17 september 2019

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest en budget gegaan naar de verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie. Vanuit de door VWS gestimuleerde projecten, zoals ‘Waardigheid & Trots’ is de inschatting dat het beter gaat in de verpleeghuiszorg. In 2011/2012 is onderzoek gedaan naar ervaringen van familie van mensen met dementie naar de zorg in Nederlandse verpleeghuizen. Nu wordt dit onderzoek opnieuw gedaan, vanuit de centrale vraagstelling: “Is in de ogen van de familie de dementiezorg in Nederlandse verpleeghuizen verbeterd sinds 2011/2012?”. In het eerdere onderzoek hebben diverse cliëntenraden meegewerkt. De onderzoekers vroegen LOC om cliëntenraadsleden met familie in een verpleeghuis te vragen of zij de vragenlijst willen invullen.

Om een vergelijking te kunnen maken met het eerdere onderzoek, zal opnieuw de ‘Vragenlijst ervaringen van de familie om de dementiezorg in Nederlandse verpleeghuizen te verbeteren’ gebruikt gaan worden. Deze vragenlijst is bedoeld voor vertegenwoordigers of contactpersonen van bewoners die met psychogeriatrische problemen (dementie) in een verpleeghuis verblijven.

Wil je meewerken aan dit onderzoek en je ervaringen met de verpleeghuiszorg delen met de onderzoekers? Vul dan nu deze vragenlijst in. De antwoorden worden gebruikt voor een vergelijking met het eerdere onderzoek en om verbetervoorstellen te doen voor de verpleeghuiszorg.

Onderzoek en anonimiteit

Dit herhalingsonderzoek wordt uitgevoerd door M. van Dijk (MScN) verplegingswetenschapper bij Rotterdam school of management, onder begeleiding van dr. B.I. Buijck (PhD) en Prof.dr. Ph. van Engeldorp Gastelaars em., tevens van harte aanbevolen door Anno Pomp Coördinator Strategie van VWS.

De antwoorden van de vragenlijst worden anoniem gebruikt in het onderzoek. Dit betekent dat niemand weet wie welk antwoord gaf. Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig. Het wel of niet meedoen aan dit onderzoek heeft géén gevolgen voor de zorg die de bewoner krijgt.

Het eerdere onderzoek resulteerde in deze publicatie: van Dijk, M., & Buijck, B. I. (2017). What is desirable care in the opinion of formal and informal caregivers in nursing-home care for patients with dementia, Wiley Nursing Open (pp. 10).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese