Kosteloze ondersteuning bij implementatie Wet zorg en dwang
Sinds 1 januari vorig jaar is de Wet zorg en dwang van kracht. Mensen en organisaties zijn zoekende om passend uitvoering te geven aan de Wet zorg en dwang. Zorgorganisaties kunnen kosteloos ondersteuning krijgen bij de implementatie van de Wet zorg en dwang. Bijvoorbeeld wanneer zij tegen knelpunten aanlopen. Als cliëntenraad kun je deze mogelijkheid onder de aandacht brengen bij je zorgorganisatie. In dit bericht lees je meer over de ondersteuningsmogelijkheden en vind je daarnaast informatie over de belangrijke adviesrol van de cliëntenraad bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang. Én interessante ontwikkelingen vanuit de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg rond dit thema: Hoe draagt de Wet zorg en dwang bij aan meer vrijheid?
Kosteloze ondersteuning
Het ministerie van VWS faciliteert ondersteuning voor zorgorganisaties bij de implementatie van de Wet zorg en dwang. Tot en met november 2022 hebben zorgorganisaties de mogelijkheid om hierover contact op te nemen. Bijvoorbeeld wanneer zij tegen knelpunten aanlopen bij de implementatie. Als cliëntenraad kun je deze mogelijkheid onder de aandacht brengen bij je zorgorganisatie. Klik hier om de flyer over deze ondersteuningsmogelijkheden te downloaden.
De Wet zorg en dwang en de rol van de cliëntenraad
Cliëntenraden hebben een belangrijke adviesrol bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang. Cliëntenraden zijn bij uitstek degene die in het gesprek over vrijheid en veiligheid de ruimte kunnen zoeken om daadwerkelijk aan te sluiten bij wat voor mensen van waarde is. En te bewaken dat mensen zoveel mogelijk in vrijheid kunnen leven. LOC maakte handreikingen met meer informatie over de wet en de rol van de cliëntenraad, inclusief tips en handvatten.
LOC publiceerde handreikingen speciaal voor cliëntenraden over hun rol bij de Wet zorg en dwang.
– De Wet zorg en dwang, nee tenzij…!
– De Wet zorg en dwang, nee tenzij…! Achtergrondinformatie
Hoe draagt de Wet zorg en dwang bij aan meer vrijheid?
De Wet zorg en dwang biedt vele mogelijkheden om op individueel niveau afwegingen te maken tussen vrijheid en veiligheid bij mensen die zorg nodig hebben. Het gesprek voeren over die overwegingen is en blijft hard nodig. Levensgeluk, vrijheid en veiligheid van mensen zijn een groot goed. Zorg met dwang moet je daarom zo veel mogelijk voorkomen. En mocht dat niet lukken, dan is het zaak om zorg die cliënten niet willen te beperken tot een minimum.
Zestien zorgorganisaties die deelnemen aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg hebben hun krachten gebundeld in het actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten’. Zij zijn een pilot gestart om de Wet zorg en dwang (Wzd) zó in te voeren dat de aandacht primair uitgaat naar het levensgeluk van cliënten. Vanuit VWS en de Inspectie krijgen zij de komende tijd de ruimte om zelfs over de grenzen van de wet heen te gaan en af te wijken van de wet om dit levensgeluk te bereiken.
“Als het lukt die Wzd in de organisaties niet een administratief en ‘opleidingsding’ te laten zijn, maar een uitdaging om nog eens goed te kijken waar mijnheer of mevrouw gelukkig van wordt, dan weet ik zeker dat dat bijdraagt aan het levensgeluk.” Lees hier verder over de Pilot binnen de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
Meer weten?
- Download de flyer met meer informatie over kosteloze ondersteuningsmogelijkheden bij de implementatie van de Wet zorg en dwang
- Lees ook deze eerdere artikelen van LOC
- Lees verder over de Pilot van het actieteam vrijheid binnen de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
- LOC publiceerde handreikingen speciaal voor cliëntenraden over hun rol bij de Wet zorg en dwang.
- Download de flyer over wat LOC voor cliëntenraden kan betekenen als het gaat om de Wet zorg en dwang
- Organiseer bijvoorbeeld een dialoogbijeenkomst op locatie over de Wet zorg en dwang. Neem daarvoor contact op met de vraagbaak van LOC
- Ook voor ondersteuning op maat kun je contact opnemen met de vraagbaak van LOC