NOS kopt: Ver­nietigend inspec­tierap­port over jeugdzorg; kabinet grijpt in

Geplaatst op 8 november 2019

“Kinderen met complexe problemen ontvangen nog niet altijd op tijd de hulp die ze nodig hebben”, schrijven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief van de ministers valt samen met een gezamenlijk rapport van de inspecties voor Gezondheidszorg en Jeugd en de inspectie voor Justitie en Veiligheid. Dat rapport wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De inspecties slaan daarin alarm over het jeugdstelsel.

Kinderen, jongeren, ouders geven al langer signalen

LOC Jeugd besteedt op sociale media vandaag uitgebreid aandacht aan dit artikel, want kinderen, jongeren en ouders geven al langer signalen, zoals dat ze geen adequate hulp krijgen omdat deze niet door de gemeente is ingekocht, en moeten smeken om hulp of er een rechtszaak om moeten beginnen.

Kwaliteit heeft prioriteit

In het inspectierapport staat dat kwaliteit prioriteit heeft. Kwaliteit betekent ook inspraak en medezeggenschap. Betrek kinderen, jongeren en ouders via jongerenraden en cliëntenraden. Zij geven aan wat nodig is, zoals extra plekken in instellingen, plekken waar kinderen en jongeren langer kunnen blijven (niet meer doorverhuizen), niet steeds nieuwe begeleiders en hulpverleners zodat een relatie opgebouwd kan worden, en langer jeugdhulp kunnen krijgen (ten minste tot 21 jaar en langer indien nodig).

Laat ervaringsdeskundigen meedenken!

Weten hoe je dat organiseert? Neem contact op met LOC Jeugd via vraagbaak@loc.nl of 030-28 43 200.

Lees het artikel op NOS.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese