Online Dialoog – Duurzame en gezonde voeding in de zorg

Geplaatst op 2 juli 2020

Eten en drinken is ontzettend belangrijk in het leven van mensen. Niet alleen omdat we het nodig hebben voor onze gezondheid, maar ook het sociale component. Vanuit de Green deal streven zorgorganisaties, overheid en bedrijven naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid in de zorg. Deze zomer is er een Online Dialoog over ‘Duurzame en gezonde voeding in de Zorg’. De initiatiefnemers nodigen cliëntenraden van harte uit om inzichten te delen rondom het duurzamer en gezonder maken van eten en drinken in de zorg. Kijk daarvoor op toekomstproef.nl.

Cathy van Beek, Kwartiermaker Duurzame zorg in opdracht van het Ministerie van VWS

Toekomst van eten en drinken in de zorg

Het Coronavirus heeft ons eens te meer duidelijk gemaakt hoe belangrijk een goede gezondheid is. Door gezond te eten bouwen we weerstand op en kunnen we tegen een (extra) stootje. We hoeven daarom niet uit te leggen hoe belangrijk goede voeding in de zorg is.

Binnen de Green Deal streven zorgorganisaties, overheid en bedrijven al langer naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid in de zorg. Met de Online Dialoog ‘Urgentie van Duurzame en Gezonde Voeding in de zorg’ verbinden we iedereen in de keten om met elkaar in gesprek te gaan en inzichten met elkaar te delen. Tot en met augustus kunnen betrokkenen uit de hele keten inzichten delen over het duurzamer en gezonder maken van eten en drinken in de zorg. Stichting Eten+Welzijn, in opdracht van Ministerie van VWS, roept agrariërs, leveranciers, cateraars, zorgprofessionals, bezoekers, bestuurders, patiënten en cliënten op om mee te denken. Want samen weten we meer, kunnen we meer en komen we verder. 

Eten en drinken en de cliëntenraad
De cliëntenraad heeft een belangrijke stem als het gaat om beleid en afspraken rondom eten en drinken: de cliëntenraad heeft instemmingsrecht op algemeen beleid over voedingsaangelegenheden. De cliëntenraad kan daarmee ook binnen de organisatie invloed uitoefenen voor meer gezonde, smakelijke en duurzame voeding.

Online dialoog

De Online Dialoog vindt plaats op het digitale platform ToekomstProef en bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde kunnen deelnemers op drie hoofdonderwerpen reageren. Deze ronde geeft inzicht in wat er speelt en leeft onder de verschillende betrokkenen. De antwoorden worden geanalyseerd en vertaald naar thema’s die in de tweede ronde uitdieping krijgen. Deelnemers kunnen onder meer reflecteren op de mening van anderen, ideeën formuleren en prioriteiten aangeven. Beide rondes zijn in een tijdsbestek van maximaal 10 minuten te doorlopen. 

Vanuit de dialoog kan een breed gedragen verandering naar een duurzaam en gezond voedingsbeleid
in gang worden gezet.

Zorg voor morgen

Ben je betrokken en enthousiast en wil je je ideeën delen over hoe we een duurzame en gezonde toekomst in de zorg kunnen realiseren? Deel je kennis; het kost je maar 10 minuten! Meld je aan voor de Online Dialoog op

www.toekomstproef.nl

Meer weten?

  • Stichting Eten+Welzijn is een onafhankelijk platform met als missie om het eten en welzijn van patiënten, cliënten en burgers te verbeteren. LOC werkt al langer met deze partij samen. Zie www.etenwelzijn.nl voor meer informatie.

Binnen de Green Deal streven zorgorganisaties, overheid en bedrijven naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid in de zorg. Dit belang wordt extra onderstreept door de invoering van de verplichte kwaliteitsindicator “Aandacht voor eten en drinken” door Zorginstituut Nederland en het Nationaal Preventieakkoord waarin de afspraak is gemaakt dat vanaf 2025 de helft van de ziekenhuizen gezondere voeding aan patiënten, personeel en bezoekers aanbiedt.
Duurzame voeding combineert optimale voedingszorg voor iedereen, duurzame voedselproductie, minder afval en duurzame voedsellogistiek. Het richt zich ook op empowerment van patiënten en hun perspectief op hun voeding.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese