Staatssec­retaris belooft toegang GGZ-zorg te verbeteren na gesprek initiatief­nemers ‘Lijm de zorg’

Geplaatst op 28 januari 2020

Vorige week deed een groep ervaringsdeskundigen en hulpverleners in de jeugdzorg & GGZ een klemmend beroep op het kabinet. Met het manifest Lijm de zorg uitten zij een noodkreet: het kabinet moet de volle verantwoordelijkheid nemen om de zorg voor kwetsbare mensen goed te organiseren. Inmiddels steunen ruim 60.000 mensen dit manifest. Weer een initiatief dat laat zien hoe noodzakelijk het is om te werken aan een waardevolle zorg. Morgen staat de GGZ-zorg op de agenda van de Tweede Kamer.

Op wacht voor passende zorg

Charlotte Bouwman staat ruim 800 dagen op de wachtlijst, en heeft besloten verder te wachten bij de ingang van het ministerie van VWS. Zij is een van de initiatiefnemers van Lijm de zorg. Vandaag sloten ook andere mensen bij haar wachtrij aan, zoals te zien in onderstaand bericht van Suzanne. Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft in een gesprek met hen aangegeven dat ggz-instellingen straks verplicht op korte termijn gespecialiseerde hulp moeten bieden aan psychiatrische patiënten met complexe problemen. LOC is blij dat de minister en staatssecretaris zelf het gesprek aangingen met de mensen die vaak in schrijnende situaties zitten. En dat de staatssecretaris nu ook de toezegging heeft gedaan dat mensen met complexe problemen in de toekomst binnen een paar weken hulp krijgen.

Lees verder onder de afbeelding

Werken aan waardevolle zorg

LOC ziet dat er steeds meer initiatieven komen om de zorg in de GGZ te veranderen. Zoals Lijm de zorg en discussies rondom de ROM-data. Vanuit onze visie op Waardevolle zorg zetten we ons er al jaren voor in dat mensen zorg moeten kunnen krijgen die aansluit op wat voor hen belangrijk is. Op manieren waardoor zij zoveel mogelijk een leven kunnen (blijven) leiden zoals zij dat willen.

Ervaringsdeskundigen, naasten en hulpverleners merken in de praktijk hoe vast de structuren in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg zijn komen te zitten. Dat komt kort gezegd doordat het bedrijfsmatige én sec medisch denken diep geworteld is in de hele zorg. En in de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Uit gesprekken die we in de afgelopen jaren met ervaringsdeskundigen, familie en hulpverleners voeren komt een beeld naar voren hoe veel mensen de geestelijke gezondheidszorg graag wél zouden zien.

Droom

De droom die zij met elkaar uitspreken is dat hulpverleners met de betrokkene en naasten op een open manier onderzoeken wat iemand nodig heeft. Waarbij het de voorkeur heeft iemand zo vroeg mogelijk te helpen. En niet pas als er ernstige klachten zijn. Voorzorg in plaats van nazorg. Dat kan bijvoorbeeld door laagdrempelige centra voor waardevol leven en zingeving op te zetten. Waar iedereen zonder rompslomp en vertrouwelijk gebruik van kan maken. En waar hulpverleners en ervaringsdeskundigen onderzoeken welke wensen de betrokkene heeft en hoe hij zich wil ontwikkelen. Dat vraagt om echt maatwerk en een open onderzoekende houding. Het vraagt ook om de mens als geheel te zien en niet één ziektebeeld apart te gaan behandelen. En het vraagt om een andere manier van kijken wat effectief is. Zoals: wat heeft deze persoon nodig? Mensen verschillen en bij ogenschijnlijk hetzelfde probleem past vaak niet dezelfde oplossing. En: wat is de maatschappelijke bijdrage van de geestelijke gezondheidszorg aan het welbevinden in de samenleving?

Radicale vernieuwing nodig

Het is dan ook niet voor niets dat LOC sinds eind 2018 in het land nog actiever gesprekken is gaan voeren met mensen die dit herkennen. Gesprekken met mensen die zelf met psychische problematiek te maken hebben of hadden, hun naasten en mensen die zorg en hulp geven of mogelijk maken. Onder wie ook bestuurders, behandelaren, toezichthouders, brancheorganisaties, zorgkantoren, de inspectie, kenniscentra en VWS. Want we merken dat het hele systeem vastzit en dat deze manier van kijken naar de zorg vraagt om een enorme omslag in – allereerst – het denken. Dat is niet eenvoudig. Komen tot een echt waardevolle geestelijke gezondheidszorg kan alleen als alle betrokkenen samenwerken vanuit een gemeenschappelijk perspectief op de toekomst van die geestelijke gezondheidszorg. Maar, in de ouderenzorg weten we door de landelijke beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’ dat het wel degelijk mogelijk is om te komen tot fundamentele veranderingen. LOC is initiator van deze beweging, en verkent nu samen met anderen de mogelijkheden voor een Radicale vernieuwingsbeweging in de GGZ.

Lees verder onder de afbeelding

Meer weten?

  • Lees meer over/steun het manifest Lijm de zorg op www.lijmdezorg.nl
  • En voor meer over de meer recente vernieuwingsactiviteiten van LOC in de GGZ kijk op www.waardevolleggz.nl. Binnenkort werken we die informatie bij op basis van de laatste ontwikkelingen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese