Terugblik online spar­sessies zeg­genschap in de buurt: “Laat behoeften van mensen leidend zijn”

Geplaatst op 5 mei 2025

Sinds ruim een jaar organiseert LOC online ontmoetingen voor iedereen die wil meedenken en ervaringen wil delen over (mede)zeggenschap in wijk en buurt. Hoe bouwen we aan een zorgzame gemeenschap waar iedereen kan meedoen. En je invloed hebt op zorg en welzijn in de wijk. Een terugblik op de ‘sparsessies’.

Op heel veel plekken in het land werken mensen aan zorg in eigen buurt, zo blijkt uit de sparsessies. Een greep uit de onderwerpen die langskwamen: dorpstafels, buurtcirkels, appgroepen, hofjes, dorpsondersteuners, wijkscans, contactpersonen welzijn, maotwerkers en (vastgelopen) ecosystemen. We hoorden over kartrekkers en voorlopers die enthousiasmeren, de weg vrijmaken en laten zien hoe het anders kan.
Maar we zagen ook voorbeelden waarbij het tegen zat. Waarom lukt het niet om in een flat waar veel verschillende zorgaanbieders actief zijn, één dedicated zorgteam op te richten? Niet alleen efficiënt, maar het brengt ook de mensen die zorg nodig hebben met elkaar in contact. En waarom de financiële stekker getrokken uit een bloeiende ontmoetingsplek (met gratis koffie) waar mensen die ambulante ggz-zorg krijgen, elkaar onder begeleiding kunnen ontmoeten?

Naar elkaar omkijken

In de online ontmoetingen bleek elke keer hoe belangrijk het is zeggenschap in wijk of buurt verder te ontwikkelen. Zodat zorg en hulp écht kunnen aansluiten bij hoe mensen met elkaar willen samenleven. Zonder blauwdruk; de situatie in een dorp in Zuid Limburg verschilt immers totaal van die in hartje Rotterdam. Dat het normaal wordt dat we naar elkaar omkijken en zorg, hulp en ondersteuning samen invullen. En dat we niet afwachten tot iemand anders of de zorgorganisatie het regelt. Zorg en ondersteuning is van ons en voor ons; daar hebben we elkaar bij nodig.

Durven omdenken

Dat ‘gewoon beginnen’ een dooddoener is – daar waren de meeste deelnemers aan de sparsessies het wel over eens. Er is wel degelijk wat nodig. Niet alleen de behoefte en inspiratie vanuit de gemeenschap om het anders te doen, maar ook om te durven omdenken.
Eigen, persoonlijke ideeën, los durven laten om samen tot echte invloed en zeggenschap te komen. Laat de behoefte van mensen leidend zijn en zorg ervoor dat er lokaal ruimte is om welzijn en zorg zodanig te organiseren dat het past bij lokale logica en manieren van organiseren, luidde het advies. En borg de invloed van betrokkenen. Leg niet op, maar benut samen potentie. Dat inspireert anderen ook om aan de slag te gaan.

Meer weten?

LOC en de door LOC ondersteunde beweging Radicale vernieuwing bouwen aan een samenleving waar iedereen ertoe doet en mee kan doen. Met zorgzame gemeenschappen waarin iedereen op de voor hem of haar juiste plek kan wonen, zorg en hulp krijgt en een waardevol leven kan leiden. Een samenleving bovendien waarin mensen zelf invloed hebben.
Meer weten of behoefte aan ondersteuning van LOC bij het verder brengen en organiseren van het lokale samenspel in zorg en hulp? We denken graag mee en bieden begeleiding op maat. Vanuit LOC is onder andere adviseur lokale zeggenschap Annemarie van de Wal actief op dit onderwerp. LOC-vrijwilliger Wolter Koster komt graag langs om een presentatie te geven en in gesprek te gaan over de nieuwe kijk op zeggenschap.

Volgende sparsessie 27 mei

De volgende online sparsessie is op 27 mei 2025. Heb je mooie voorbeelden om te delen, een vraag of dilemma dat je wil inbrengen, haak aan: Online sparsessie (mede)zeggenschap naar de buurt/wijk – LOC Cliëntenraden

Inspiratiekaarten

Tal van inzichten hebben we gebundeld in twee inspiratiekaarten:

Aan de slag met zorgzame buurten en de rol van de cliëntenraad – LOC Cliëntenraden en
Ontwikkeling naar zeggenschap vanuit de buurt / wijk / dorp – LOC Cliëntenraden

In beide bewaarkaarten vind je handvatten om stappen te zetten in de ontwikkeling naar zorgzame buurten. Ook het perspectief om zeggenschap over zorg en ondersteuning lokaal te organiseren, komt uitgebreid aan bod. Hoe kun je als buurt, wijk, dorp weer meer het heft in eigen handen nemen, zodat zorg en welzijn écht aansluiten bij de lokale samenleving.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 5 mei (Bevrijdingsdag) zijn wij gesloten.
Per 1 januari is LOC gefuseerd met Raad op Maat. Dat betekent méér kennis en expertise als het gaat om (mede)zeggenschap van mensen met een beperking. Wil je meer weten over Raad op Maat? Bekijk de website.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese