LOC vraagt de minister om maatwerk bezoek­verbod verpleeg­huizen

Geplaatst op 31 maart 2020

Vandaag wordt duidelijk of de bezoekregeling voor verpleeghuizen na 6 april doorloopt. LOC dringt, op basis van signalen van cliëntenraden, bij de minister aan om een mogelijkheid voor maatwerk op te nemen in de bezoekregeling. Zodat bestuurders, cliëntenraden en personeelsvertegenwoordiging samen met een passende oplossing kunnen komen.

Bezoekverbod in verpleeghuizen

De afgelopen weken ontving LOC veel signalen van bezorgde cliëntenraadsleden en mantelzorgers. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn ingrijpend. Zeker voor mensen die kwetsbaar zijn en hun naasten. Bescherming tegen corona is uiterst belangrijk, maar de menselijke kant verdient meer aandacht. Vandaag beslist de zogenaamde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over verlenging van het bezoekverbod in verpleeghuizen. Vanuit LOC hebben we vandaag een brief gestuurd aan deze commissie met het dringende verzoek de mogelijkheden voor bezoek te verruimen. En daarmee te stoppen met een algeheel verbod.

“Het ethisch dilemma is groot. Iedereen snapt dat veiligheid in deze tijd zwaar weegt. Maar desondanks doen we op verzoek van cliëntenraden een beroep op het kabinet om meer maatwerk mogelijk te maken.”

Bezoekersregelingen andere sectoren

Ook in andere sectoren gelden in deze tijd striktere bezoekersregelingen. De specifieke context van deze zorgsectoren wordt bij de bezoekersregelingen in acht genomen. Binnen de sectoren bestaat een grote diversiteit, waardoor ruimte wordt gelaten voor lokaal maatwerk.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (21)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tineke Rens 3 jaar geleden

Huidige plannen bezoekregeling te weinig en te laat.
Ten eerste. Bewoners wordt elk recht op zelfbeschikking ontnomen  hoe kunnen we dit al zo lang toestaan. Een beroep op verantwoordelijkheid naar andere verpleeghuisbewoners is een zwaktebod van bange bestuurders. Proportionaliteit is hier niet aan de orde.
Er zijn veel mogelijkheden om recht te doen aan individuele behoeften van bewoners en hun rechten te respecteren. 
Dit beleid is zo ongelooflijk schadelijk voor hun gezondheid. Er is veel onderzoek dat de negatieve gevolgen van mentale en fysieke inactiviteit van ouderen beschrijft en het ontbreken van het netwerk van kinderen en kleinkinderen. 
De volgende uitbreiding van de bezoekregeling is op 15 juli. Over 2 maanden is een groot deel van de huidige bewoners sowieso al overleden. 

Het moet en kan beter en het moet nu.

Reageer op dit bericht
Anoniem 3 jaar geleden

En ook belangrijk, de mensen willen naar buiten toe. Gewoon een ommetje maken. Maar alle deuren van het verpleeghuis zitten op slot. Eén bewoner was het toch gelukt via het terrasje te “ontsnappen”. Hij had een ommetje gemaakt zoals hij van voor de crisis gewend was. Toen hij terug kwam via dezelfde “ontsnappingsroute” kreeg hij een preek van de directrice. Wat ik absurd en vernederend vind. Zelfbeschikkingsrecht is weggenomen. Mijn moeder vertelde me dit voorval. De bewoners van het verpleeghuis vonden de “ontsnapping” mooi. Deze persoon probeert het nog af en toe, maar het lukt niet meer, alles is afgesloten. 

Reageer op dit bericht
Cici Paris 3 jaar geleden

Gewoon je niet meer laten afschepen nu. Met mondkapjes op anderhalve meter afstand maar wel naar binnen toe! Niet allemaal tegelijk maar laat je niet meer neppen ze mogen wel vrijwillig  vragen ” bezoek te beperken” ze mogen wel vragen mondkapje te dragen. Vrijwillig maar Verbieden mag niet. Dat staat in de wet wederrechtelijke vrijheidsberoving is strafbaar tot een paar jaar cel! Er heeft gewoon een ” staatsgreep” plaatsgevonden en we slikken het uit angst voor een virus.  Maar angst dat is een slechte raadgever….

Reageer op dit bericht
cici Paris 3 jaar geleden

Het mag helemaal niet dit Bezoekverbod! Het gaat om wederrechtelijke vrijheidsberoving en dat is strafbaar volgens het wetboek van strafrecht ook net een noodwet! Dit MAG NIET!

Reageer op dit bericht
Anoniem 3 jaar geleden

Cici, dat heb ik me nou ook telkens afgevraagd, en mijn moeder die zit opgesloten in het verpleeghuis ook! Het begint voor haar nu echt als een gevangenis te voelen. Ze kan 1x per dag op een binnenterrasje om even te “luchten”. Maar zij snakt ernaar dat ze gewoon naar buiten mag, dat ik (dochter en mantelzorgster) even een ommetje met haar maak in het parkje rondom het vergpleeghuis. Ze is gefrustreerd, verdrietig, en helemaal nu het mooi weer is. Zij heeft het gevoel dat haar zelfbeschikkingsrecht van haar is afgenomen. Het is in en in triest en onmenselijk. En ze vertelde aan de telefoon dat er meer bewoners zijn, die voor deze toestand zelfstandig naar buiten gingen, het ook niet meer uithouden en dolgraag weer normaal naar buiten willen. Zij hebben zelf wel het verstand dat ze 1,5 meter afstand moeten houden. En nee, in het verpleeghuis wonen niet alleen dementerende mensen, maar ook heel veel mensen, ook jonger dan 80, die nog top fit zijn in het hoofd, maar daar wonen door een lichamelijke handicap a.g.v. bijvoorbeeld een CVA of parkinson. Er wordt steeds gezegd dat er geen bezoek mag komen omdat ook het personeel beschermd moet worden. In de 25 verpleeghuizen waar vanaf morgen één persoon mag komen moet dit bezoek een mondkapje en schort dragen. Maar het personeel loopt in verpleeghuizen rond zonder mondkapjes en heeft buiten het verpleeghuis een sociaal leven met risico op besmetting en op hun beurt besmetten ze de mensen die ze verplegen. Het is tegenstrijdig, het klopt niet.

Reageer op dit bericht
Arend 3 jaar geleden

Lotgenoten, ik ben het helemaal eens met Anoniem. Ook mijn vriendin van 90 is topfit in het hoofd en staat er net zo in als de moeder van Anoniem. Ze wil zich graag aan de afstandsnorm houden, als ze er maar even uit mag, de frisse lucht in. 
Heel herkenbaar ook wat Anoniem over het personeel schrijft. In het huis van mijn vriend hebben de medewerkers meteen de kapjes afgegooid toen het volgens de protocollen mocht. Niet fijn, als je bedenkt dat mensen corona kunnen hebben en verspreiden zonder er zelf symptomen van te vertonen. Helaas is het bezoekverbod is het juridisch dichtgetimmerd in de 25 noodverordeningen (artikel 2.9). Daar is geen speld tussen te krijgen.
Het “uitgaansverbod” is een andere zaak. Onze geliefden die in de verpleeghuizen worden en onszelf wordt wijsgemaakt dat ze niet naar buiten mogen. Maar: Actiz geeft zelf in de Q&A’s aan dat bewoners die vrijwillig zijn opgenomen in een verpleeghuis, het uitgaan niet verboden kan worden. Zie het laatste punt onder vraag 14: https://www.actiz.nl/cms/showpage.aspx?id=53991#wandeling. 
Als bewoners erop uit kunnen, lopend of met een scootmobiel, dan mag het verpleeghuis ze dat dus niet beletten. Als dat toch gebeurt, kun je dat zien als wederrechtelijke vrijheidsberoving. 

Reageer op dit bericht
Anoniem 3 jaar geleden

Arend, Ik heb dat punt onder vraag 14 gelezen. Eigenaardig dat in de punten erboven staat dat men niet naar buiten mag. Dat is dan tegenstrijdig. Als je er wat van zegt verschuilen ze zich achter protocollen en RIVM. Het opsluiten van mensen is een schijnveiligheid. Mensen die geen bezoek krijgen en ook nog verboden wordt naar buiten te gaan kwijnen weg. Het niet normaal even naar buiten kunnen als je daar behoefte aan hebt is ongezond. Gebrek aan vit. D , gebrek aan zuurstof, en het is niet goed voor de geest. Helemaal nu het mooi weer is. De hele lente gaat aan deze mensen voorbij. Ik voel me als dochter van opgesloten moeder de laatste tijd steeds wanhopiger en verdrietiger en bozer om deze maatregel die vol tegenstrijdigheden zit. Ik zie dat in het parkje rondom het verpleeghuis, waar men niet kan en mag komen, wel 30 meter afstand van anderen kan worden gehouden. Op het binnenterrasje waar wel even gelucht kan worden zitten de bewoners op elkaar gepropt, geen 1,5 m afstand. Ik kan dit niet begrijpen en wordt er gefrustreerd van, net als mijn moeder. Waar is het gezond verstand en de menselijkheid gebleven vraag ik me dan af….

Reageer op dit bericht
Arend 3 jaar geleden

Zo ontzettend mee eens! Wanhoop, verdriet, boosheid, frustratie, het zijn ook mijn woorden. Ze vreten aan ons.  

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 4 jaar geleden

Beste mensen die een reactie hebben achtergelaten,

Graag wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie reacties. Het zijn schrijnende woorden die jullie hebben gedeeld, maar daarom des te belangrijker dat jullie de moeite hebben genomen om in de pen te klimmen.

We hebben gebruik gemaakt van (de strekking van) jullie ervaringen, tips en ideeën, bij het opstellen van een nieuw artikel op clientenraad.nl over de bezoekregeling. Dat is hier te lezen: www.clientenraad.nl/…ekregeling

Vandaag hoorden we dat opnieuw een landelijk dagblad aandacht heeft besteed aan de onmenselijke situaties in de krant. Lees hier het artikel dat in De Telegraaf verscheen: www.clientenraad.nl/…ekregeling

LOC blijft hopen op maatwerkmogelijkheden. Ik leef met jullie en de mensen om jullie heen mee en wens jullie heel veel sterkte en creativiteit om waar mogelijk tot alternatieven te kunnen komen.

Hartelijk groetend,

Douwe Dronkert (communicatie LOC)

Reageer op dit bericht
José 3 jaar geleden

Het is hartverscheurend om je dierbare in het verpleeghuis achter te moeten laten waar ze nu al weken opgesloten zitten. Het eenzaamheidsvirus is hard toegeslagen! Het gaat juist bij deze doelgroep om warme zorg! Mijn moeder vraagt nu steeds waarom ik al zó lang niet meer ben geweest, wat er toch allemaal aan de hand is….. Voor het welzijn van onze kwetsbare ouderen is het belangrijk dat er snel een goede bezoekregeling komt!! Het is 1 minuut voor 12!!

Reageer op dit bericht
Marcel 4 jaar geleden

Alles wat hieronder staat is zo herkenbaar en de brief van het LOC geeft precies aan waar we per direct naar toe moeten. Het opheffen van onzinnige generieke inhumane maatregelen en maatwerk per patiënt. Met de berichten van gisteren, dat de verpleeghuizen kampen met hoge besmetting graden laat zien dat het beleid FAALT.  Logisch nadenkend binnen het tijdsverloop kan de besmetting alleen maar grotendeels door het personeel zijn overgedragen. Ze worden naar het “front” gestuurd met minimale middelen, geen testen, mondkapjes en beschermende kleding. Hoezo het beschermen van de zwakkeren?  
De harde waarheid is dat de mensen in het verpleeg tehuis tot tweederangs mensen geworden zijn met schending van hun grond rechten en ongewild een gemakkelijk onderdeel zijn geworden van een wiskundig model van de virologen ter voorkoming van een overbelasting van de IC capaciteit.
Ik vraag me af wanneer de beleidsmakers en virologen voor het laatst in een verpleeghuis zijn geweest zodat ze zouden weten dat elke dag er één is en het merendeel al lang een verklaring heeft afgegeven “aan mijn lijf geen polonaise meer”. Dit nog terzijde van de trauma’s en schuldgevoelens die dit beleid bij de naaste familie oplevert.
Het was dhr. Rutte zelf die de mond vol had van participatiemaatschappij en we als maatschappij onze verantwoording moesten nemen t.o.v. naasten. Dus laat per direct de mantelzorgers en naasten weer toe tot hun geliefden en laat ze daarmee het personeel ontlasten. Natuurlijk zal hierbij een strikt hygiëne beleid gevoerd moeten worden en goed nagedacht moeten worden over routes e.d. maar met maatwerk is dit mogelijk, zonder de risico’s te vergroten.

Reageer op dit bericht
Regina 4 jaar geleden

Zo zou je het ook kunnen zeggen Arend. En ook opvallend, in het één na het andere verpleeghuis zijn besmettingsgevallen onder zowel bewoners als personeel. Er wordt onveilig gewerkt zonder mondkapjes en handschoenen. De maatregel om verpleeghuizen op slot te doen helpt niet, integendeel, personeel brengt het virus naar binnen en naaste familie wordt buiten gesloten. Triest.

Reageer op dit bericht
Regina 4 jaar geleden

Vandaag op radio 1 direct na het nieuws van 12.30 uur De Druktemaker Marcel van Roosmalen in de Nieuws BV. Hij verwoordde precies wat volgens mij veel tegen hun wil opgesloten ouderen, zoals ook mijn moeder, voelen. En het wordt steeds onmenselijker nu het mooi weer is. Terug te luisteren in Gemist Radio 1 (7 april 12.30 na het nieuws).

Reageer op dit bericht
Arend 4 jaar geleden

Dankjewel, Regina, voor jouw bericht. Marcel van Roosmalen zegt exact waar het op staat. Hij noemt het marteling. Misschien had hij ook kunnen zeggen: onze dierbaren die wel heel goed hun wil kunnen bepalen, zijn nu levend begraven in hun zorgcentra.

Reageer op dit bericht
Eric 4 jaar geleden

Ik snap de maatregel, maar het is NIET human om ouderen zoals mijn moeder van 83 op te sluiten. Ze heeft een herseninfarct gehad en is hulpbehoevend. Maar deze maatregel zorgt er ook voor dat ze erg depressief wordt. En ook al doen wij videobellen, dat is niet voldoende.
Ik vind dat de regering maar ook zeker de zorgcentra, al is het maar één bezoeker per dag moet toelaten. Moet je nagaan dat dit bijvoorbeeld nog maanden duurt en dat we straks in mei of juni zitten met bijvoorbeeld hoge temperaturen en dan moeten de ouderen opgesloten blijven.  Dat is toch niet humaan om een moeder van 83 voor maanden te scheiden van de kinderen. Ik moet je ook eerlijk zeggen dat ik echt “small talk” in de reclamewereld niet kan uitstaan. Dan zie je oma of opa achter het raam en dan krijg je die commerciele oneliners.  Echt verschrikkelijk. Ze moeten echt zsm een versoepeling gaan invoeren. Dit kan echt niet !

Reageer op dit bericht
Arend 4 jaar geleden

Ook ik onderschrijf deze oproep  van het LOC van harte! Mijn vriendin van 90 woont in een nu afgesloten zorgcentrum en als haar partner kan ik de situatie alleen maar hartverscheurend noemen. Mijn vriendin is “goed bij”, heeft gelukkig een sterk karakter en helaas al heel wat narigheid achter de rug, zij en ikzelf begrijpen heel goed dat we elkaar, de andere bewoners en het zorgpersoneel niet in gevaar mogen brengen. En toch… We missen elkaars lijfelijke nabijheid, de knuffel, zoen, de momenten waarop we als vanouds even samen op de bank zitten. 
Voor de tussentijd heb ik maar een speciale tablet, speciaal voor ouderen, besteld waarmee we kunnen beeldbellen zonder van het zorgpersoneel afhankelijk te zijn. Na wat opstartproblemen zal ons dat samen wel lukken, maar het valt in het niet bij elkaar kunnen vasthouden. 
Als er maar één bezoeker zou worden toegelaten, en al was maar eenmaal per week, wat zou dat al een verlichting geven (ik hoop op een iets ruimere regeling). Strenge controle, temperatuurmeting, mondkapje dragen, handen ontsmetten, voor mijn part identiteitscontrole, ik vind het allemaal prima. Zolang die versoepeling er maar komt!
Zoals mijn vriendin vorige week al zei – en het sneed me door mijn ziel – “Voor mij telt elke dag!”

Reageer op dit bericht
Regina 4 jaar geleden

Ik ben blij dat het LOC een brief heeft geschreven met betrekking tot een soepelere bezoekregeling. Mijn moeder woont in een verpleeghuis en is lichamelijk gehandicapt als gevolg van een herseninfarct. Ik kwam elke dag bij haar en gaf extra verzorging naast de basisverzorging die zij krijgt. En ik wandelde elke dag even met haar buiten, ze zit in een rolstoel. Mijn moeder voelt zich nu erg eenzaam, is verdrietig en heeft stress nu ik niet meer mag komen. Het zijn lange eenzame dagen, waarin we elkaar alleen aan de telefoon spreken. We vinden het beide onmenselijk dat zij gedwongen zit opgesloten, ze vindt dat het voelt als een gevangenis. Haar gezondheid wordt er zo niet beter op, het gedwongen binnen zitten, de eenzaamheid en stress is niet goed voor het immuunsysteem. Al zou het maar mogelijk zijn dat één vaste persoon van de familie twee keer per week zou mogen komen en extra verzorging zou mogen geven en ja, ook een wandelingetje buiten, goed voor de weerstand. De verpleegsters hebben geen tijd voor extra aandacht wat het extra schrijnend maakt. Wat ook niet te begrijpen is is dat de verpleegsters thuis vaak man en kinderen hebben die misschien ook weer contact met andere mensen/familie/kennissen hebben, naar de supermarkt gaan etc. dus is er net zo goed besmettingsgevaar via de verpleegsters. Er wordt bovendien zonder mondkapjes gewerkt en ze bevinden zich door het werk op minder dan 1,5 meter afstand van degene die ze verplegen. Ik hoop dus van harte voor alle eenzame verdrietige ouderen die nu wegkwijnen en verdrietige naasten dat er toch wordt besloten tot een versoepelde bezoekregeling.

Reageer op dit bericht
Marion 4 jaar geleden

Wat geweldig dat LOC deze oproep heeft gedaan. Ik miste gisteren in het verhaal van Rutte de maatregel over het bezoekverbod en De Jonge had het alleen over innovatieve oplossingen als beeldbellen en het eventueel opnemen van coronapatienten in verpleeghuizen… Waar is de menselijke maat? Mijn vader kan alleen mbv de zorg beeldbellen en de zorg is vaak druk met andere zaken, hetgeen logisch is. Zodra we wel bellen wordt hij verdrietig. Hij heeft goede zorg om zich heen maar voelt zich ontzettend eenzaam. Wij kunnen als familie heel goed inschatten wat de risicos zijn. Net als de zorg die ’s avonds naar huis gaat en daar partner en kinderen treft. Breng de menselijke maat terug en neem de impact serieus!

Reageer op dit bericht
Plony Herweijer 4 jaar geleden

Ik sta van harte achter het verzoek tot versoepeling van de bezoekregeling.  Als ik merk hoe hard mijn oude moeder nu achteruit gaat, weet ik niet hoe het er eind april voor haar (en ons als kinderen) uitziet.
Maatwerk is belangrijk! In het verzorgingshuis waar mijn moeder zit, is nu al een portier werkzaam. Zijn/haar taak kan verzwaard worden, door 1 persoon per bewoner toe te laten, al is het maar 1 of 2 keer per week. Die persoon moet dan bij binnenkomst gecontroleerd worden op temperatuur en verkoudheid. Die controle mag streng zijn. Maar wat zouden deze mantelzorgers/familieleden de werkers in de zorg enorm kunnen ontlasten en wat zou het goed zijn voor onze (dementerende) geliefden! 
Niet in elk verzorgingshuis/verpleeghuis zal dit mogelijk zijn, daarom is maatwerk nu zo heel belangrijk!
Deze twee weken waren een verschrikking, nog vier van zulke weken (of meer) gaan ook slachtoffers kosten. Niet aan corona, maar aan stress, verdriet en eenzaamheid.
 

Reageer op dit bericht
Ben Luberti 4 jaar geleden

Ik sluit me van ganser harte aan bij deze oproep. Het fijt dat besturen blij zijn dat wij als cliëntenraad niet meekijken op de werkvloer doet bij mij iets kriebelen.
Ik heb begrip voor de corona maatregelen maar wil graag de teugels weer in handen hebben om te controleren of een en ander wel goed gaat.

Reageer op dit bericht
Petra 4 jaar geleden

Ben super blij dat LOC deze oproep heeft gedaan. Over alles wordt gesproken maar niet over de eenzaamheid van onze lieve vader of moeder in het verpleeghuis. Als dochter sta je machteloos. Videobellen is voor mijn moeder geen optie meer. Ze snapt niet meer waarom ik niet meer op visite kom. Ben bang dat ze in haar slaap komt te overlijden met het idee dat ik haar in de steek heb gelaten. Aankomend weekend heb ik een hoogwerker gehuurd om haar toch te kunnen zien en dan maar hopen dat ze het begrijpt. Er moet toch iets te regelen zijn dat 1 persoon per week op bezoek mag komen.
 
 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese