Uit­nodiging: Seminar ‘Ver­weven Levens in het licht van samen ouder wor­den’ op 7 april

Geplaatst op 28 maart 2022

Via deze weg mogen we enkele ouderen uitnodigen om deel te nemen aan het seminar ‘Verweven Levens in het licht van samen ouder worden.’ Dit seminar vindt plaats op donderdag 7 april van 9.30 tot 14.00 uur in De Wintertuin in Baarn. Het seminar wordt georganiseerd door het programma Samen Ouder Worden van Vereniging NOV in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek, het Oranje Fonds en het SCP. In dit bericht lees je de volledige uitnodiging en hoe je je kunt aanmelden.

Uitnodiging

Graag willen wij u van harte uitnodigen voor het seminar ‘Verweven Levens in het licht van samen ouder worden.’ Dit seminar vindt plaats op donderdag 7 april van 9.30 tot 14.00 uur in De Wintertuin in Baarn.  

Het thema

 Dit seminar zien we als het startpunt van een (maatschappelijke) dialoog om te komen tot een herwaardering van sociaal weefsel en als een andere manier van kijken naar hulpverlening en ondersteuning. Sociaal weefsel als tegenhanger van zelfredzaamheid en de geïndividualiseerde vorm van zorg en hulpverlening.

 We kijken met verschillenden brillen naar veerkracht en kwetsbaarheid. Veerkracht niet als een individuele competentie of eigenschap, maar als iets dat zich in bepaalde sociale verbanden kan tonen. Sociaal weefsel als een ruimte om gebeurtenissen en omstandigheden ‘een plek te geven’. 

 We willen met u in gesprek over wat er gebeurt in het contact tussen mensen. En wat daar zo bijzonder aan is. We willen op een andere manier leren kijken naar de waarde naar vrijwillige inzet. Of het nu gaat om het contact tussen een maatje en vrijwilliger of om contacten tussen vrijwilligers onderling. 

Wat hebben we voor u in petto?

Een afwisselend programma waarin we tafelgesprekken over het belang van sociaal weefsel met gasten uit de onderzoekswereld, de fondsen wereld en deelnemers uit de praktijk van het sociale domein afwisselen met minicolleges, en gastsprekers, zoals:

·       Ria Markvoort (tuinman, trainer en coach – onder voorbehoud)- Vanuit de werking van ecosystemen kijken naar sociaal weefsel. Ecosystemen kenmerken zich door netwerken van relaties, zelfherstellend vermogen en er is sprake van recycling. 

·       Laurine Blonk (UvH)- over betekenisvol contact in het vrijwilligerswerk. Hoe halen contacten andere kanten van onszelf naar voren en ontdekken of ontwikkelen we ons zelf? Contacten bieden ons zo de mogelijkheid tot zelfontplooiing, maar helpen ons ook een andere verhouding tot onszelf te vinden wanneer we niet langer op de oude voet verder kunnen.

·       Crétien van Campen (SCP) – over zijn essay ‘Gelukkig ouder worden in een veranderende samenleving’. Over hoe ouderen van verschillende generaties in een veranderende samenleving het ouder worden ervaren. Elke oudere is daarin ook weer uniek: andere levenspaden en andere levensgebeurtenissen. Wat hen echter verbindt is het verlangen naar een zinvol leven. Dat lukt niet alleen, dat doe je samen met anderen.

·       Jolanda Lindenberg (Leyden Academy) – In de periode 2018-2021 heeft het Oranje Fonds onder de noemer ‘Samen Ouder’ 25 sociale initiatieven ondersteund in het betrekken, activeren en samenbrengen van ouderen op lokale schaal. Leyden Academy voerde gedurende drie jaar evaluaties uit naar het effect en de impact. De ouderen geven aan dat zij door hun deelname het gevoel hebben meer in contact te staan met anderen, erbij te horen en onderdeel uit te maken van een gemeenschap. 

Aanmelden

Wij horen graag of u wel of niet aanwezig kunt zijn bij dit seminar. Vooraf sturen wij je een boekje toe dat gaat over betekenisvol contact in het vrijwilligerswerk. Dit is geschreven door Laurine Blonk. Laurine Blonk is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Dit boekje maakt deel uit van het promotieonderzoek dat Laurine doet in opdracht van het programma Samen Ouder Worden. 

Aanmelden kan door het sturen van een mail naar s.vanrikxoort@nov.nl met daarin de volgende gegevens:

·       Uw naam

·       Uw postadres

·       Evt. aanvullende dieetwensen (het is een vegetarische lunch)

Organisatieteam

Dit seminar wordt georganiseerd door het programma Samen Ouder Worden van Vereniging NOV in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek, het Oranje Fonds en het SCP. 

Wij zouden het erg fijn vinden als u bij dit seminar aanwezig bent en het perspectief van uw organisatie toevoegt aan een brede kijk op dit thema. 

Graag ontmoeten wij u 7 april en mocht u vooraf nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via s.vanrikxoort@nov.nl. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese