Vrij­williger LOC Regioteam Zeeland: “Cliënten­raden weten dat ze bij ons terecht kunnen”

Geplaatst op 21 mei 2021

‘Raadsleden blijven informeren is het belangrijkste punt’ 

LOC ondersteunt dertien regionale netwerken van cliëntenraden. In vier provincies werken cliëntenraden samen: Overijssel & Flevoland en Groningen & Drenthe. Daarnaast organiseren drie grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, een eigen netwerk van cliëntenraden. De netwerken organiseren regelmatig bijeenkomsten voor cliëntenraadsleden, met vrijwilligers als kartrekkers. In dit artikel vertelt Jan van Ginkel (80+) uit de provincie Zeeland over de bijeenkomsten van het regionetwerk Zeeland en zijn inzet daarbij als vrijwilliger.

“We vormen al jarenlang een goed samenwerkend regioteam. Uit enquêtes zien we dat deelnemers de regiobijeenkomsten waarderen. De thema’s die we kiezen leven onder de deelnemers. Dezelfde mensen komen vaak terug. We zorgen voor herkenbaarheid. De bijeenkomsten vinden steeds plaats in het voor- en najaar en op dezelfde locatie”, aldus Jan van Ginkel. 

Hoe ben je in dit vrijwilligerswerk terechtgekomen?

“Ik ging rond 2000 met pensioen. De bestuurder van zorginstelling Cederhof in Kapelle vroeg me om voorzitter te worden van de cliëntenraad, mijn schoonmoeder woonde daar destijds. Dat voorzitterschap doe ik nog steeds met veel plezier. Bij de start kreeg ik met veel nieuwe dingen te maken en zocht naar kennis en informatie. Al snel bezocht ik de LOC regiobijeenkomsten. Het team vroeg me om aan te sluiten en zo begon mijn samenwerking met LOC. Van 2009 tot 2019 was ik voorzitter van het regioteam. Nu ben ik lid en help mee met de organisatie van de regiobijeenkomsten.

Het werk sluit goed aan bij mijn achtergrond in het onderwijs. Als vertrouwenspersoon voor de leerlingen kwam ik bij veel maatschappelijke organisaties in Zeeland. Dat werk heeft mijn sociale kant gevormd. Ik blijf het leuk vinden om iets voor mensen te doen en om nieuwe ontwikkelingen bij te houden.”

Welke ontwikkelingen maakte het regioteam door? 

“In mijn beginperiode werkten alle maatschappelijke organisaties in de provincie Zeeland samen via het Klaverblad. Dat was een eis om voor subsidie in aanmerking te komen. Het regioteam vormde in die tijd samen met twee LOC-adviseurs een soort werkbestuur. De LOC-adviseurs namen bijvoorbeeld deel aan de overleggen van het Klaverblad. We konden vanuit het werkbestuur veel ondersteuning bieden aan cliëntenraden in Zeeland. 

In 2012 veranderde de situatie. Subsidies vanuit de provincie stopten en het Klaverblad werd opgeheven. In 2014 moest het LOC reorganiseren en kon veel minder ondersteuning bieden. We besloten toen als vrijwilligersbestuur door te gaan. We vergaderen nu vier keer per jaar en organiseren twee keer per jaar in samenwerking met LOC een regiobijeenkomst. De ondersteuning van cliëntenraden vinden we belangrijk en dat ze weten dat ze bij ons terechtkunnen.”

Wat is het belang van regionale bijeenkomsten?

“Het hele regioteam is nauw betrokken bij de ouderenzorg in Zeeland. Vier leden zijn voorzitter van een cliëntenraad. We houden goed contact met LOC landelijk en horen daar ook wat er nog meer speelt. Zo kunnen we op een bijeenkomst altijd inspelen op een actueel thema. Uit de enquêtes die we na afloop houden, weten we dat mensen blijven informeren een belangrijk punt is. Verder werkt het persoonlijke contact goed. Raadsleden horen van elkaar ook wat er bij andere instellingen speelt en hoe andere raden met vraagstukken omgaan.” 

Waarom ging de laatste bijeenkomst over de Wet zorg en dwang?

“De Wet zorg en dwang is een thema dat leeft. De nieuwe functie van de cliëntvertrouwenspersoon in deze wet roept vragen op. Wat is de positie van deze vertrouwenspersoon? Met welke klachten kun je als cliënt of familie terecht bij deze functionaris? Welke rol speelt de cliëntenraad in het beleid? In de bijeenkomst deelden drie cliëntvertrouwenspersonen hun praktijkervaringen. Deelnemers konden vragen stellen en hun eigen ervaringen delen. Dit gaf veel duidelijkheid. Deze informatie staat ook in het verslag over de bijeenkomst.”

Hoe kijk je naar de toekomst? 

“Het is nu een moeilijke tijd. We krijgen signalen dat door corona in veel instellingen de uitwerking van de nieuwe Wet medezeggenschap (Wmcz) blijft liggen. Veel cliëntenraden komen niet bij elkaar. De nieuwe wet geeft veel nieuwe rechten aan de cliëntenraad. We zouden beter willen nagaan wat hier precies mee gebeurt in de instellingen. We hebben nu echter nog onze handen vol aan bijhouden wat er rondom corona speelt. Natuurlijk hopen we dat het allemaal weer goedkomt.”

Meer informatie

Als cliëntenraadslid ben je welkom om deel te nemen aan een netwerkbijeenkomst in jouw regio. Ook wanneer je cliëntenraad geen lid is van LOC. Zie de agenda voor de bijeenkomsten van de regionale netwerken

Vind jij het leuk om betrokken te raken bij de regionale netwerken van LOC? Neem contact op met Ruben Zelissen, LOC Facilitator regionale netwerken, via r.zelissen@loc.nl.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese