Wachtlijsten GGZ tegengaan en per direct stoppen met door­levering van ROM

Geplaatst op 30 mei 2018

Voor een Algemeen overleg in de Tweede Kamer over de geestelijke gezondheidszorg op donderdag 31 mei stelt LOC in een brief een aantal belangrijke onderwerpen in de ggz aan de orde. Het gaat over de besteding van overtollig ggz-budget voor knelpunten, het ondersteunen van regionale initiatieven voor oplossingen bij wachtlijsten en het per direct stoppen van doorlevering van ROM gegevens.

Vragen stellen aan bewindslieden VWS

LOC verzoekt de Tweede Kamer om tijdens het Algemeen overleg over de hierboven genoemde onderwerpen kritische vragen te stellen aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees hieronder meer over de inhoud van brief van LOC. 

Onderuitputting macrokader

LOC vindt het onwenselijk dat de overgebleven gelden uit het macrokader GGZ naar de premieverlaging zijn gegaan. Cliëntenraden in de GGz zien al jaren dat wachtlijsten oplopen, de beddencapaciteit wordt afgebouwd en dat ambulante voorzieningen lang niet altijd aan de wensen van mensen voldoen. Tegelijk vinden verzekeraars het niet nodig om het volledige macrokader in te zetten voor een goede geestelijke gezondheidszorg. De premieverlaging had ook, zoals vaker gesuggereerd, uit bestaande (reclame)budgetten van verzekeraars gefinancierd kunnen worden. In plaats van kaders voor de GGz.
LOC verzoekt de Tweede Kamerleden om de staatssecretaris kritisch te bevragen over de onderuitputting van het macrokader. En vragen op welke wijze de bestaande knelpunten in de GGz opgelost moeten worden, als bestaande budgetten niet optimaal benut worden.

Tegengaan van wachtlijsten

Volgens LOC verdienen de wachtlijsten in de GGz meer aandacht. In plaats van het opleggen van boetes ziet LOC veel meer mogelijkheden in regionale initiatieven voor het aanpakken van wachtlijsten. Dan doelt LOC niet op de eerder georganiseerde conferenties, die in de handen van landelijke organisaties lagen. Laat instellingen, verzekeraars, cliënten en andere belanghebbenden op regionaal niveau bekijken wat er precies stroef loopt in het proces naar een behandeling. En hoe men hier in kan helpen. Faciliteer conferenties waar men elkaar ontmoet. De praktijk leert dat organisaties – hoe vanzelfsprekend ook – elkaar vaak mislopen.
LOC verzoekt de Tweede Kamerleden om de minister te vragen om meer in te zetten op het ondersteunen van regionale initiatieven die wachtlijsten in de GGz aanpakken.

Stop doorlevering van ROM

Er ligt een petitie met bijna zevenduizend ondertekenaars, de rechter meent dat er diepgaander onderzoek nodig is en onlangs waren Anton Hafkenscheid en Jim van Os vernietigend over het gebruik van dit instrument. Toch sturen instellingen nog steeds ROM-gegevens naar SBG, om vervolgens met deze gegevens te benchmarken. Naast dat er met de doorlevering mogelijk inbreuk wordt gemaakt op het medisch beroepsgeheim, wordt er nog steeds op grote schaal geen toestemming gegeven door cliënten om deze gegevens überhaupt door te leveren. Terwijl het gaat privacygevoelige informatie, die enkel voor de cliënt en behandelaar is bestemd. ROM is ooit bedacht om de voortgang in de behandeling te meten. Het instrument is nooit bedoeld om grootschalige dataverzameling mogelijk te maken, en instellingen vervolgens te benchmarken op kwaliteit. Daar is het niet voor ontwikkeld en ook niet geschikt voor. Doorlevering van deze gegevens zou per definitie onmogelijk moeten zijn. Zeker als het privacyaspect voor cliënten wordt meegenomen.
LOC verzoekt de Tweede Kamerleden om de staatssecretaris te vragen om de doorlevering van ROM-gegevens per direct te stoppen. En de sector op te dragen te zoeken naar een alternatief voor dit instrument. Met betrokkenheid van cliënten, instellingen, verzekeraars en wetenschappers.

Meer informatie

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese