Wonen en zorg in de pres­tatieafspraken tussen huur­dersor­ganisaties en gemeente – een handreiking

Geplaatst op 5 november 2019

Voor ieder mens, ook mensen die zorg nodig hebben, is prettig wonen ontzettend belangrijk. Huurdersorganisaties kunnen via zogenoemde prestatieafspraken invloed uitoefenen op het beleid rondom wonen en zorg van de gemeente en woningcorporaties. Cliëntenraden kunnen op hun beurt de huurdersorganisaties input geven over wat voor hun cliënten van belang is als het gaat om prettig kunnen wonen.

Prestatieafspraken wonen en zorg

Sinds een aantal jaren hebben gemeenten een grotere rol gekregen bij het organiseren van zorg en ondersteuning voor inwoners. Tegelijk ligt er in veel gemeenten een grote opgave wat betreft huisvesting en wonen en zorg. Gemeenten maken jaarlijks afspraken met woningcorporaties en huurdersorganisaties over woonaanbod voor mensen die zorg nodig hebben. Die afspraken gaan over voldoende woningen en betaalbare woningen. De afspraken gaan ook over nieuwe woonvormen. En breder over de veiligheid en toegankelijkheid van woningen en woonomgeving. En de beschikbaarheid van voorzieningen.

De Woonbond heeft een handreiking gemaakt om huurdersorganisaties te ondersteunen bij de gesprekken en onderhandelingen die zij met de gemeente en corporaties hebben. LOC heeft in deze handreiking kritisch meegelezen en geadviseerd. Cliëntenraden kunnen de huurdersorganisaties en corporaties ook input geven over wat voor hun cliënten van belang is als het gaat om prettig kunnen wonen.

Tip voor cliëntenraden

Cliëntenraden hebben veel te maken met het thema wonen en zorg. Zij ontvangen signalen van de achterban wat er nodig is om prettig te kunnen wonen. Voor cliëntenraden zijn de prestatieafspraken een uitgelezen kans om knelpunten en wensen rondom wonen en zorg bij huurdersorganisaties kenbaar te maken. Zo weten huurdersorganisaties beter wat er speelt, en kunnen zij dit meenemen in overleg en onderhandeling met de gemeente en woningcorporaties. Met die input kunnen zij het beleid beter inrichten op wat er nodig is voor de inwoners die zorg nodig hebben.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese