Leef- en wel­zijnsbijdrage anders geregeld in een par­ticuliere organisatie demen­tenzorg?

Ik zit als voorzitter van de Clientenraad al een tijdje in de discussie omtrent de bijdrage voor leef- en welzijnskosten.

Kloek BV is een particuliere organisatie en heeft besloten zelf (zonder specificatie) een bijdrage vast te stellen voor leef en welzijnkosten. In een regulier verpleeghuis zijn vaak allerlei kosten apart af te nemen (waskosten, koffie-thee, exra uitjes als welzijnsactiviteit). Onze bewoners hebben hebben 3 kostensoorten: Huur van de woning, verpleegkosten (vanuit VPT betaald) en leef- en welzijnskosten.

Deze laatste bestaat uit huur, schoonmaak en energie van de gezamenlijke ruimten alsmede de extraatjes in welzijnactiviteiten, waskosten, koffie en thee voor de bezoekers, 

Kloek stelt een bedrag vast zonder specificarties en de Clientenraad is op zoek naar redelijkheid en billekheid van dit bedrag.

Dat is moeilijk want de organisatie is een winstgevend bedrijf (particuliere zorg) en o.a. deze kosten zullen ook een winst genereren.

Ik mag natuurlijk altijd ongevraagd advies geven maar heeft dat zin in een particuliere organisatie?

Ik begrijp ook wel dat je als bedrijf met winstoogmerk de Clientenraad geen akkoord geeft op verlaging van de leef-welzijnsbijdrage ook al zou dat financieel kunnen. 

 

Een lang verhaal voor een korte vraag: zijn er mensen die met dit soort particuliere initiatieven werken en hoe ga je om met de financiële paragraaf?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Marcel,

Ten eerste hoop ik dat er mensen uit de praktijk hun ervaring met jullie willen delen. Er gaat niets boven vergelijken en leren van elkaar omdat je hetzelfde meemaakt, onderzocht en hebt ondervonden.

Toch hoop ik ook wat bij te dragen hierin. Het al dan niet zijn van een commerciële organisatie moet denk ik niet afdoen van het belang van het clientperspectief die in het instemmingsrecht naar voren moet komen. Ik begrijp je insteek dat een commerciële organisatie ook winst wil maken en dat mag doen. Maar tegelijk moet die organisatie natuurlijk wel aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënten. De billijkheid zit hem dan denk ik ook in of het passend is voor de cliënten, redelijk als je kijkt naar hun draagkracht, naar een relatieve vergelijking met de kosten als je zelfstandig zou wonen…dat soort dingen. Het moet natuurlijk wel aansluiten bij de mogelijkheden van het VPT en de afspraken met het zorgkantoor, maar ook de visie en het kwaliteitsplan van de organisatie. Alleen zo maak je samen waardevolle zorg mogelijk.

Ik blijf graag meelezen en hoop dat anderen hun ervaringen willen delen zodat we daar samen weer een stapje wijzer van kunnen worden!

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese