Anders leven en zorgen: Cliënten­raden Friesland in gesprek met Raad voor Volksgezondheid en Samen­leving

Geplaatst op 21 november 2022

Een grote groep cliëntenraadsleden in Friesland ging op 14 november in gesprek met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, naar aanleiding van het rapport ‘Anders leven en zorgen’. Aan de hand van verschillende stellingen volgden verdiepende gesprekken. Een korte terugblik lees je hier.

Heb je belangstelling om mee te denken over de inhoud van regionale bijeenkomsten en deze te organiseren? In bijna iedere regio zijn we op zoek naar versterking! Het kost niet veel van je tijd en levert enorme meerwaarde op in de regionale versterking van cliëntenraadsleden. Neem graag contact op voor meer info via 030 – 284 3200 of vraagbaak@loc.nl. 

Anders leven en zorgen

Antoinette Reerink van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving leidde ons door het advies ‘Anders leven en zorgen’. Zij is een van de samenstellers van het adviesrapport, dat onder andere voortkomt uit gesprekken met naasten, vrijwilligers en professionals.  

“Door een stijgende zorgvraag door vergrijzing en toenemende personeelstekorten rust er een steeds zwaardere verantwoordelijkheid op iedereen die zorg verleent. Voor betaalde krachten, vrijwilligers en naasten is daarom een fundamentele omslag nodig in de organisatie van de zorg. De Raad pleit voor een andere verdeling van verantwoordelijkheden.”

De belangrijkste adviezen uit dit rapport zijn: 

  • Verminder de regeldruk, en aanvaard daarbij mogelijke risico’s;
  • Positioneer het informele netwerk (familie, kennissen, vrienden, buren) als onderdeel van  het formele team rondom de zorgvrager;
  • Waardeer informele zorgverleners als gelijkwaardige partners: “op gelijke voet vanaf het  begin”;
  • Ga ook met gemeenten en buurtinitiatieven in gesprek. De structuur in de wijk versterken;
  • Het rapport ziet zeker een verschuiving naar de zorg thuis. 

Het volledige rapport kun je hier downloaden: Anders leven en zorgen | Advies | Raad voor Volksgezondheid en  Samenleving

“Bouw een team met en om de cliënt. Zeker in de thuiszorg.” Antoinette Reerink – RVS

Waarden als basis

Na een pauze bespraken cliëntenraadsleden in gemêleerde groepjes verschillende vragen en stellingen, zoals de vraag: “Welke waarden vind je belangrijk in de ouderenzorg, ook in de toekomst.”

  • Zelfbeschikking
  • Betrokkenheid familie / naasten
  • Menswaardigheid
  • Assertief zijn als oudere / naasten
  • Aandacht voor het individu, aansluiten bij interesses en hobby’s, etc.
  • Veiligheid
  • Aandacht
  • Stabiliteit en structuur

Opbrengsten:

We inventariseerden ten slotte een aantal reacties op de vraag Wat neem je mee naar de cliëntenraad:

  • Agendeer het onderwerp familieparticipatie en informele zorg zowel bij de centrale cliëntenraad als bij de lokale cliëntenraad. In sommige organisatie wordt dit al vanuit de bestuurder gedaan. 
  • Ga in gesprek met vrijwilligers om op te halen wat ze nog wel willen doen, en wat niet. Dit gesprek kan de cliëntenraad zelf voeren, maar de informatie kan ook opgehaald worden bij de organisatie. Belangrijkste punt is dat er een gesprek op gang komt over rollen en taken van vrijwilligers, maar ook van naasten. 
  • Organiseer huiskamergesprekken met de familie, of ga op bezoek bij een nieuwe bewoner! 
  • Zorg dat je als cliëntenraad ook aan tafel zit bij het netwerk in de buurt, wijk of dorp

“Laat als cliëntenraadsleden de stem van de cliënt ook horen in de lokale omgeving waar over de ouderenzorg wordt gesproken, zoals gemeente en provincie.”

Waardevolle zorg en de samenleving

De uitdagingen waar onze samenleving voor staat zijn groot. De huidige manieren van organiseren bieden geen antwoorden meer voor de vraagstukken waar we voor staan. Cliëntenraden en LOC zeggen al jaren dat systemen dienend moeten zijn aan mensen en niet andersom. Wanneer de zorg zich richt op wat belangrijk is voor mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en hulpverleners, dan komt het beste in mensen tot uiting. Ook als mensen zorg nodig hebben kunnen zij van grote betekenis zijn voor hun omgeving. En andersom kunnen die omgeving en de samenleving van grote betekenis zijn voor het welzijn en de gezondheid van mensen.

LOC Waardevolle zorg wil graag samen met de aangesloten cliëntenraden en vernieuwingsbewegingen een actieve bijdrage leveren aan de vernieuwing van onze samenleving. Wij hebben al diverse initiatieven genomen om daaraan te werken. En bouwen dat graag verder uit. Voor meer informatie over de vernieuwingsbewegingen zie:
– Radicale vernieuwing zorg
– Radicale vernieuwing jeugdzorg
– Radicale vernieuwing langdurige ggz
– Radicale vernieuwing zorgonderwijs

Heb je een vraag of wil je een ervaring of signaal delen? Laat een reactie achter onderaan dit bericht of neem contact op met de Vraagbaak van LOC via 030 284 3200 of vraagbaak@loc.nl

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese