‘De Reigershoeve krijgt zoveel open sol­licitaties dat ze geen vacatures meer uit­zetten’

Geplaatst op 9 november 2023

“Net als de ridders van de ronde tafel in het tijdperk van koning Arthur krijgen medewerkers van woonzorgboerderij de Reigershoeve in Heemskerk een even groot aandeel in een vergadering als de bestuurders. De aanpak leidt tot zoveel open sollicitatiebrieven dat de bestuurders geen vacatures meer uitzetten.” Zo opent Zorgvisie, platform voor zorgmanagers en -bestuurders, een interview met Reigershoeve-bestuurder Dieneke Smit.

“Smit en Willemse werken met deze filosofie omdat ze vinden dat ze het niet beter weten dan hun collega’s. “De medewerkers zijn de ogen en oren van de bewoners. Iedereen heeft zijn eigen kennis en kunde en juist door samen dingen te bespreken, kom je tot een oplossing.”” In het artikel is te lezen op welke manieren hier in de organisatie zoal ruimte voor gemaakt wordt.

Het interview met Dieneke Smit gaat in op het ontstaan en het concreet werken aan de visie van de organisatie. In die visie staat dat ieder mens gewaardeerd wordt. De bestuurder vertelt over de beweging van regels naar relaties. Ook over het afwijken van regels.

Vragen hoe het gaat

Daarover is bijvoorbeeld te lezen: “Toch vraagt het afwijken van de regels soms wel om overleg met het zorgkantoor. Bij de start van de Reigershoeve vroeg het zorgkantoor om een kwaliteitskeurmerk, zo niet, dan volgden inderdaad lagere tarieven. “Tijdens het overleg hebben we aangegeven dat wij, als kleine organisatie, geen duizenden euro’s willen afdragen aan bureaus die ons gaan certificeren. We kunnen prima zelf een kwaliteitssysteem opzetten. Wij mochten toen afwijken.””

“Inmiddels is een keurmerk niet meer verplicht. Het hanteren van een kwaliteitssysteem wel. Volgens Smit weten veel zorgorganisaties dat niet. Smit vraagt zich af waarom externen de kwaliteit van een zorgorganisatie moeten toetsen. “Er zijn prachtige keurmerken, maar degenen die weten of het goed gaat, zijn de gebruikers. Dus de familie, de bewoners, de medewerkers en de vrijwilligers. Die moet je vragen hoe het gaat.””

Meer weten

Het hele artikel is hier (na inloggen) te lezen.

De Reigershoeve is deelnemer binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg. In de berichten op deze pagina kun je meer lezen over de deelname van de Reigershoeve.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese