Dwangneurose en ervaringsdes­kundig­heid in Waar­deCast®

Geplaatst op 21 juni 2021

Over de WaardeCast: podcasts van RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast® . In deze podcasts gaat Mieke Hollander in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs.
In de WaardeCast kunnen ook boeiende podhttps://soundcloud.com/waardevolonderwijscasts van anderen een plekje krijgen.
De podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten (RVWO), al zijn ze zeker ook interessant voor anderen. In deze aflevering gaat Mieke Hollander in gesprek met Annemarie en Ruben.

Dwangneurose en ervaringsdeskundigheid

“Ik héb dwang, maar ik bén niet mijn dwang. Ik ben gewoon Annemarie”, aldus Annemarie de Vries uit Drachten in deze podcast over OCD (dwangstoornissen) en ervaringsdeskundigheid.

Annemarie vertelt hoe zij een jaar of twintig geleden op een kinderdagverblijf werkte. Nadat een moeder tegen haar had gezegd dat ze héél erg moest oppassen met een koortslip, omdat dit gevaarlijk kon zijn voor kleine kinderen, ontwikkelde Annemarie onder meer smetvrees. “Ik heb nooit van mijn hele leven een koortslip gehad, maar vanaf toen dacht ik bij elke kleine tinteling: o jee!”

Annemarie vertelt welke invloed haar dwang op haar leven heeft (gehad). Ze gaat onder andere in op haar ervaringen in de ggz, waar lang niet elke hulpverlener even empathisch bleek.

Inmiddels zet Annemarie haar ervaringsdeskundigheid in, bijvoorbeeld door het geven van gastlessen aan aankomende zorgprofessionals. Ze benadrukt hoe belangrijk het is “dat er naar je geluisterd wordt en dat je als persoon gezien wordt”.

Ook Ruben Zelissen, adviseur en expert medezeggenschap bij LOC Waardevolle zorg, komt aan het woord in deze podcast. Hij vertelt onder meer over de rol van cliëntenraden in de ggz.

Beluister deze aflevering:

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese