Hoe houdt de man­telzor­ger zelf de regie?

Geplaatst op 9 maart 2020

En hoe kan een cliëntenraad daarin ondersteunend zijn? Vragen die leidraad waren op de bijeenkomst ‘Mantelzorg’, die LOC-vrijwilligers in Brabant organiseerden op 5 maart te Tilburg. Klaartje van Montfort, directeur Expertisecentrum Familiezorg/mantelzorg, wist uit een volle zaal cliëntenraadsleden daarop antwoorden te ontlokken.

Familie als zorgvrager

Klaartje van Montfort, directeur Expertisecentrum Familiezorg/mantelzorg

Uitgangspunt voor haar was dat de familie zorgvrager is en blijft. Cliënt en familie geven gedetailleerd aan wat voor zorg ze willen. Natuurlijk in overleg met en respect voor de zorgaanbieder. Vanuit de zaal werden positieve en negatieve ervaringen uitgewisseld. Dat leverde een levendige discussie op over hoe organisatievormen en huisculturen belemmerend dan wel bevorderend kunnen werken. Zo zal het contact tussen mantelzorger en zorgteam-contactpersoon een ‘echte’, diepere relatie moeten zijn. Goede communicatie is een sleutelbegrip. 

Mondig, met humor

Cliëntenraden kunnen ter ondersteuning van de mantelzorgers een belangrijke rol spelen via hun overleg met medewerkers, managers en bestuur. Vanuit de zaal werd een voorbeeld genoemd hoe een goede relatie van cliëntenraad met bestuur en medewerkers tot een goede relatie leidt van medewerkers met cliënt en familie. Maar hoe communiceer je als bijvoorbeeld afspraken alsmaar niet nagekomen worden? ‘Stel je mondig op maar tegelijkertijd met humor zodat het spanning wegneemt’ was het devies van Klaartje van Montfort. 

Aan het eind van de plezierige bijeenkomst kwamen nog tips aan de orde over hoe als cliëntenraad mantelzorgers te bereiken: via gemeentelijke mantelzorgcomité ‘s, familie-avonden, mantelzorgers betrekken van begin van een besluitvormingsproces. 

Themabijeenkomst in jouw regio?

In vele regio’s en op verschillende fronten zijn LOC-vrijwilligers actief. Zij organiseren onder andere bijeenkomsten voor cliëntenraden over uiteenlopende onderwerpen die aansluiten bij thema’s die leven in de betreffende regio.

  • Lijkt het je ook leuk wanneer in jouw regio LOC-bijeenkomsten plaatsvinden, meld dit dan graag bij vraagbaak@loc.nl of 030-2843200.
  • En zou je daar wellicht ook aan bij willen dragen? Neem contact op met Ruben Zelissen via loc@loc.nl of 030-2843200. Samen werken we aan Waardevolle zorg!Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese