Meepraten over stap­penplan Wet zorg en dwang: 5 okt gesprek met VWS

Geplaatst op 13 september 2021

In 2020 is de Wet Zorg en dwang van kracht geworden. Deze wet gaat ervan uit dat zorgorganisaties zoveel mogelijk onderzoeken wat vrijheid en veiligheid voor iemand betekent. Alleen als het echt niet anders kan mag een zorgorganisatie iemand in zijn vrijheid beperken. Is er toch vrijheidsbeperking? Dan moet de zorgorganisatie steeds nagaan hoe de organisatie de vrijheidsbeperkende maatregelen weer kan afbouwen. Dat nagaan of afbouwen mogelijk is gaat met een in de wet genoemd stappenplan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil graag weten wat de ervaringen in de praktijk met het stappenplan zijn.

Gesprek met Ministerie van VWS

Op 5 oktober in de ochtend heeft LOC daar een digitaal gesprek over met het ministerie. Het zou fijn zijn als daar ook een paar leden van cliëntenraden bij kunnen zijn. Om praktijkvoorbeelden en ervaringen met het stappenplan te delen. Met name wat cliënten/bewoners ervan merken.

Meepraten?

Ken je ervaringen uit de praktijk van het stappenplan? En wil je meepraten op 5 oktober? Geef dat dan even door aan de vraagbaak van LOC: tel. 030 284 32 00 of vraagbaak@loc.nl

Handreikingen voor cliëntenraden

Cliëntenraden hebben een belangrijke adviesrol bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang. En bij het bewaken of mensen hun leven kunnen leiden, zoals dat bij hen past. LOC maakte handreikingen met meer informatie over de wet en de rol van de cliëntenraad, inclusief tips en handvatten.

LOC publiceerde handreikingen speciaal voor cliëntenraden over hun rol bij de Wet zorg en dwang.
De Wet zorg en dwang, nee tenzij…!
De Wet zorg en dwang, nee tenzij…! Achtergrondinformatie

“Hoe kun je bewaken dat mensen
belangrijker blijven dan alleen het volgen van regels en protocollen?”

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Brian Ondunk 2 jaar geleden

Ik ben Brian Ondunk en ben Ervaringensdeskundige bij  Odion en ik ben tegenwoordig voor cliënten die bij Odion werken en wonen.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese