Terugblik net­werkbijeen­komst Overijssel en Flevoland

Geplaatst op 13 april 2023

Hoe maak je medezeggenschap inspirerend?

Het thema van de bijeenkomst van 16 maart 2023 was: Hoe maken wij, cliëntenraad en directie, medezeggenschap inspirerend? Klazien (LOC) startte met een korte presentatie m.b.t. de Wet Medezeggenschap cliëntenraden zorginstellingen (Wmcz 2018) en de ontwikkelingen die er nu spelen die van invloed zijn op het werk van de cliëntenraden.

Jan Wouter (regioteam) benadrukt dat deze bijeenkomst is bedoeld om samen ervaringen en tips te delen. Hij merkt op dat het bijzonder is dat de missie en visie Coloriet zo duidelijk is binnen de gehele instelling.

Lutina (Voorzitter cliëntenraad Wijkzorg) en Paula (Directeur wijkzorg) delen daarna hun ervaringen t.a.v. de cliëntmedezeggenschap bij Coloriet.
Ze schetsen eerst de organisatie en de structuur van Coloriet en geven aan dat intramuraal en extramuraal apart zijn georganiseerd.
De cliëntmedezeggenschap is ingericht op basis van de organisatiestructuur en kent in totaal 5 cliëntenraden.
Binnen Coloriet is men organisatiebreed bezig de cliëntenraden verder te professionaliseren om zo een goede gesprekspartner te kunnen zijn. Daarnaast is men bezig om het werk van de raden zo efficiënt mogelijk vorm te geven.

Talentenmatrix

De samenwerking binnen Coloriet wordt als prettig ervaren. Er wordt gewerkt vanuit gezamenlijke visie, wederzijds respect, oplossingsgericht en met professionaliteit. Men vindt het belangrijk om het werk zo leuk mogelijk te houden en gebruik te maken van de deskundigheid en talenten van de raadsleden. Dit maakt het werk ook interessanter. Binnen Coloriet ontwikkelt men nu een thema’s-talentenmatrix voor alle cliëntenraden. Lutina benadrukt dat het belangrijk is ook rekening te houden met ‘denkers’ en ‘doeners’ en dit ook al mee te nemen bij de werving van nieuwe leden. Het kan teleurstellingen en afhaken van nieuwe leden voorkomen. Met de bestuurder is men nog in gesprek over de vraag wanneer je de Cliëntenraad consulteert en hoe je dat doet.

De maatschappij is volop in ontwikkeling. Denk daarbij aan arbeidsmarkt, nieuwe programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen, Integraal Zorgakkoord en Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan. Al deze ontwikkelingen zijn van invloed op de zorginstelling en de cliëntenraden. Paula geeft aan dat we in een transitie zitten en dat de wijkzorg van Coloriet erg actief is om te kijken hoe men daarmee om moet gaan.

Tot slot enkele tips van Lutina en Paula:

  • Heb je zaken en kennis op orde. Dat verwacht je tenslotte ook van anderen.
  • Werk aan ontwikkeling en professionalisering van de Cliëntenraad.
  • Weet welke onderwerpen er spelen en weet wat je daarvoor nodig hebt.
  • Wees een serieuze partij voor de overlegpartner. Wacht niet af, handel proactief. Eis je rol op en laat weten wanneer en hoe je als raad wil worden betrokken door de organisatie.

Na een pauze gingen de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek over drie verschillende onderwerpen:

  1.  De cliëntenraad en haar taken en rollen. Hoe houden we het leuk?
  2.  De cliëntenraad en het netwerk van de cliënt.
  3. Hoe proactief agenderen door een raad.

Na afloop werden de belangrijkste tips gedeeld met de andere groepen. Alle uitkomsten van de groepen zijn opgenomen in het verslag dat de deelnemers hebben ontvangen.

Save the date

Op donderdag 26 oktober 2023 wil ons regioteam weer een nieuwe bijeenkomst organiseren. Wij nodigen cliëntenraden van harte uit om onderwerpen hiervoor aan te dragen. Dit kan bij het regioteam en/of bij Klazien Teeuwissen (LOC).

Meer regiobijeenkomsten

In verschillende regio’s ontmoeten cliëntraden elkaar meerdere keren per jaar. Bekijk wanneer er een regiobijeenkomst is bij jou in de buurt.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese