Beeldbel­len, ook met dementie!

Geplaatst op 19 maart 2020

Oproep:
– Stel tabletcomputers ter beschikking aan mensen met dementie
– Leer hen beeldbellen met familie (dat kan aan de hand van eenvoudige instructie)
– Tip: Met beeldbellen is veel meer mogelijk dan alleen praten!

Ook mensen met dementie kunnen beeldbellen

In het maatschappelijk verkeer wordt ten tijde van deze Corona-crisis steeds meer gedaan via beeld-luister-verbindingen. Mensen met dementie krijgen die nauwelijks aangeboden, omdat een veel gehoord misverstand is: mensen met dementie kunnen dat niet. Dat is niet juist; zij kunnen dat in de regel wel! Daarom schreef dementiedeskundige Ruud Dirkse een korte eenvoudige instructie om hen te leren beeldbellen. Ruud is onder andere coördinerend auteur van het boek (Op)nieuw geleerd, oud gedaan over het lerend vermogen van mensen met dementie. 

Alternatief voor bezoek

Veel ouderen met dementie krijgen door de Corona-crisis geen bezoek meer. Beeldbellen kan hen een beetje uit hun isolement halen. De meeste mensen met dementie – ook in verpleeghuizen – kunnen na beperkte instructie, prima uit de voeten met tabletcomputers, om te beeldbellen. 

Ouderen met dementie kunnen met de tabletcomputer omgaan dankzij hun lerend vermogen. Maar ook het feit dat tabletcomputers intuïtief zijn opgebouwd en mensen met dementie in de regel een beter functionerende intuïtie krijgen, helpt hierbij. Tablets zijn ook goed schoon te houden. 

Via beeldbelverbindingen kan meer dan alleen praten: kijken naar activiteiten van (klein)kinderen thuis, samen beweegoefeningen doen, samen muziek luisteren en bespreken enz. enz.

Handreiking voor familie

Familieleden zijn niet altijd gewend te beeldbellen met iemand met dementie. Daarom is er nu ook een handreiking voor familieleden. Wat moeten zij juist wel en juist niet doen in contacten met bewoners van verpleeghuizen. Bijvoorbeeld NIET uitleggen waarom ze niet langskomen, maar meteen zorgen dat ouderen leuke beleving ondervinden.

Download

Meer weten?


Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese