Methode Advies­vangers voor cliënten­participatie in de jeugdzorg

Geplaatst op 17 maart 2021

Adviesvangers zijn mensen met ervaring in de zorg. Zij zijn getraind om in een brainstormsessie ideeën op te halen bij de doelgroep waar zijzelf toe behoren. Gemeenten en aanbieders van jeugdzorg kunnen met de Adviesvangers-methode kinderen, jongeren en ouders op een creatieve en laagdrempelige manier betrekken bij beleid, vragen of problemen.

Voor kinderen, jongeren en ouders

De Adviesvangers-methode kan zowel voor kinderen en jongeren als voor ouders ingezet worden. De kerngedachte is dat mensen begeleid en geïnspireerd worden door iemand uit de eigen doelgroep (peer-to-peer). Met Adviesvangers geef je de mensen waar het over gaat de regie en neem je cliënten echt serieus.Werkvormen

De meest gebruikte werkvorm is de Brainstorm. De Adviesvangers lopen met de deelnemers een aantal stappen door om verschillende ideeën en adviezen te verzamelen, te selecteren en uit te werken. Aan het einde van de brainstorm zijn er vijf ideeën uitgekozen en uitgewerkt door de deelnemers. 

Andere werkvormen zijn Verbeterfoto’s en Pitch. Bij Verbeterfoto’s maken de deelnemers fotocollages van hoe zij het zouden willen, bij Pitch gaan ze elkaar proberen te overtuigen van hun ideeën.

Voordelen Adviesvangers-methode

 • Ideeën en adviezen van mensen met ervaring.
 • Jongeren en ouders inspraak geven op beleid.
 • Beleidsmedewerkers en kwaliteitsmedewerkers laten zich inspireren door ideeën en adviezen van de mensen waar ze voor werken.
 • Gebruik van aansprekende, eenvoudige en direct te gebruiken werkvormen.
 • Beschikking over een eigen pool met Adviesvangers.
 • Herhaalbaarheid: de enthousiaste Adviesvangers kunnen vaker worden ingezet.

Zij gingen je voor

 • Hoe werken professionals in de Jeugdzorg echt cliëntgericht? Jongeren, jongvolwassenen, ouders, kinderen, pleegouders, naasten en professionals (allen met een link naar of achtergrond in de jeugdzorg) hebben hierover gebrainstormd. Elke sessie werd begeleid door een Adviesvanger die zelf uit de doelgroep komt. De top 5 met adviezen zijn via moodboards visueel gemaakt.
Jongeren kiezen samen de sleutels tot succes.
Adviesvangers ook voor professionals

Ook professionals van wijkteams, buurtteams en jeugdzorgaanbieders brainstormen met Adviesvangers. Wil je als team een specifiek thema uitdiepen met een ervaringsdeskundige jongere? Of wil je bijvoorbeeld weten hoe je als organisatie aan de slag kunt met de uitkomsten van cliënttevredenheid? Een Adviesvanger gaat hierover met jullie in gesprek aan de hand van vragen en stellingen. 

Achtergrond

De Adviesvangers-methode is ontwikkeld door LOC Jeugd in samenwerking met Kuseema

Meer weten?

 • De methode Adviesvangers staat op het Participatiekompas: wegwijzer naar patiëntenparticipatie voor onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers, financiers en patiëntenorganisaties.
 • Adviesvanger genomineerd voor Kindervredesprijs 2017. De Nederlandse Gabriël Gomes Barros zet zich al jaren in voor betere en sterkere participatie van kinderen en jongeren in de jeugdzorg.
 • Wil je als jeugdzorgorganisatie of gemeente ook aan de slag met Adviesvangers? Of wil je er eerst meer over weten? Neem dan contact op met LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Wij helpen je graag verder.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese