Nieuw model: Huis­houdelijk reglement bij Wmcz 2018

Geplaatst op 10 juni 2020

Zodra de afspraken over medezeggenschap opnieuw worden vastgelegd in de medezeggenschapsregeling, is het ook tijd voor een update van het huishoudelijk reglement van iedere cliëntenraad. LOC maakte daarvan een model voor cliëntenraden en een voor centrale cliëntenraden.

Huishoudelijk reglement

In een huishoudelijk reglement leggen cliëntenraden hun werkwijze vast. LOC maakte een model huishoudelijk reglement voor cliëntenraden en een model voor centrale cliëntenraden.
Deze modellen zijn, net als de model medezeggenschapsregeling en bijbehorende handreikingen, te vinden op www.clientenraad.nl/modellen.

Wmcz 2018

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) regelt de rechten van cliëntenraden. In deze wet staat dat iedere cliëntenraad zijn werkwijze moet vastleggen in een huishoudelijk reglement. Op 1 juli 2020 zal de nieuwe Wmcz 2018 in werking treden. Op de themapagina over de Wmcz op clientenraad.nl kun je verdere informatie vinden over de vernieuwde wet. Met daarbij uitleg wat de cliëntenraad met de wet kan.

Meer weten?

  • Klik hier om de modellen voor het huishoudelijk regelement, en de modellen voor de medezeggenschapsregeling te bekijken en te downloaden.
  • Heb je een vraag, neem dan contact op met de vraagbaak: mail naar vraagbaak@loc.nl of bel 030 284 3200.
Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Liesbeth Honig 8 maanden geleden

Beste José,  Wanneer iemand voldoet aan de eisen die gesteld worden aan het lidmaatschap kan iemand in verschillende cliëntenraden zitten. 

Reageer op dit bericht
Cees Barské 8 maanden geleden

Dag Jose de Heer,
Het komt vaak voor dat een CR-lid zowel in de lokale als in de centrale cliëntenraad zitting heeft.  Ik zie alsdan geen conflict of intrest
Het kan evenzo zijn dat er twee verschillende cliëntenraden zijn. Bijvoorbeeld: verpleeghuis zorg en thuiszorg. Ook  dan is er m.i. geen belangenverstrengeling. 
 

Reageer op dit bericht
Jose de Heer 8 maanden geleden

Wij zijn bezig met het opstellen van het huishoudelijk reglement. 
Is het juridisch correct als een persoon in 2 cliëntenraden binnen een instelling zitting heeft?
 

Reageer op dit bericht

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.