22 mei: zitting in de zaak ‘Vertrouwen in de GGZ’ tegen de NZa

Geplaatst op 13 mei 2024

Op woensdag 22 mei vindt bij de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht een nieuwe zitting plaats in de rechtszaak van de actiegroep Vertrouwen in de GGZ, waar LOC Waardevolle zorg een van de initiatiefnemers van is, tegen de Nederlandse Zorgautoriteit. Tijdens deze zitting zal de rechtbank zich buiten over de vraag of de cliënten, behandelaren en organisaties verenigd in de actiegroep ontvankelijk zijn.

Ontvankelijk zijn houdt in dat je als partij voldoet aan de juridische eisen om een zaak te starten bij de rechtbank. Deze vraag zal centraal staan in de zitting op 22 mei.

De NZa heeft aangevoerd dat geen van de partijen van Vertrouwen in de GGZ – cliënten, behandelaren en maatschappelijke organisaties – volgens haar gerechtigd is om tegen de verplichte aanlevering van HONOS-vragenlijsten op te komen en stelt dat onze rechtszaak daarom niet door de rechter in behandeling zou moeten worden genomen.

Hoewel de zitting op 22 mei dus nog niet zal gaan over onze inhoudelijke bezwaren tegen de verplichte aanlevering van HONOS-lijsten door behandelaren in de GGZ, is het wel een cruciaal moment in onze bodemprocedure.

Steun de actiegroep en kom ook

Bij de behandeling van onze voorlopige voorziening in september vorig jaar zat de publieke tribune van de rechtbank vol met belangstellenden. Deze enorme steun heeft de actiegroep gesterkt in haar motivatie en dankt iedereen die de tijd heeft genomen om de zitting bij te wonen.

Hopelijk komen er ook dit keer weer veel mensen de actiegroep steunen tijdens de zitting op woensdag 22 mei.

Locatie: Rechtbank Midden-Nederland, Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX Utrecht

Aanvang: 9.00 uur. De zitting duurt tot maximaal 12.30 uur.

Lees meer

Rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit: “Verzamelen en verwerken vertrouwelijke gegevens ggz-cliënten moet stoppen” – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Aankondiging rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit: #Vertrouwenindeggz – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese