vertrouwen in de ggz

Rechtszaak tegen de Neder­landse Zor­gautoriteit: “Ver­zamelen en verwerken vertrouwelij­ke gegevens ggz-cliënten moet stop­pen”

Geplaatst op 2 oktober 2023 - Thema's: Belangenbehartiging, Rechten van mensen
De Voorzieningenrechter doet op 1 november uitspraak in de rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit. Daarin eisen partijen, waaronder LOC, dat de toezichthouder onmiddellijk stopt met het verwerken van privacygevoelige informatie van ggz-cliënten. "Dit is een ernstige schending van het vertrouwen in de spreekkamer", zegt LOC-coördinator Marthijn Laterveer.

lees verder

LOC Tijdschrift Zorg & Zeg­genschap | Zorgzame gemeenschap­pen

De herfsteditie van Zorg & Zeggenschap ligt weer bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen én te beluisteren via je favoriete podcastapp. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over 'Zelf initiatief nemen' is van LOC coördinator Marthijn Laterveer.

lees verder

#Vertrouwenin­deGGZ: Lancering rechtszaak tegen Neder­landse Zor­gautoriteit

Cliënten en behandelaren in de geestelijke gezondheidszorg starten een rechtszaak tegen de aanleg van een databank met profielen van GGZ-cliënten. LOC Waardevolle zorg is een van de initiatiefnemers. Op dinsdagavond 5 september is de presentatie van de dagvaarding in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en vertellen zij over hun redenen om de Nederlandse Zorgautoriteit voor de rechter te dagen. Ook zijn er bijdragen van hoogleraar Psychiatrie Jim van Os en rechtsgeleerde Tijmen Wisman. Aafke Romeijn zorgt voor de muzikale begeleiding.

lees verder

GGZ-cliënten niet geïnfor­meerd over opname in NZa-databank – #Vertrouwenin­deggz

Geplaatst op 3 juli 2023 - Thema's: Belangenbehartiging, Rechten van mensen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eist vanaf 1 juli aanstaande dat de mentale en sociale problematiek van alle GGZ-cliënten in een databank wordt opgeslagen. Cliënten zijn hier ten onrechte niet over geïnformeerd. De NZa en de zorgkoepels verzaken daarmee hun verantwoordelijkheid, zo stelt de actiegroep 'Vertrouwen in de GGZ', die in september haar dagvaarding tegen dit plan presenteert. De actiegroep roept de verantwoordelijke partijen en de GGZ op om alle cliënten zo spoedig mogelijk persoonlijk te informeren over het feit dat informatie over hun problematiek vanaf 1 juli verplicht aan de NZa geleverd moeten worden.

lees verder (1)

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese