Aanbod in 2021 voor ondersteuners van cliëntenraden
Op verschillende vlakken organiseert LOC verdieping voor ondersteuners van cliëntenraden. Zoals tijdens onze leergang ondersteuners en online netwerkmeetings, waar ondersteuners actuele thema’s met elkaar bespreken. Ook komen meerdere groepen met ondersteuners bij elkaar voor regelmatige intervisie.
Ondersteuner cliëntenraad
De ondersteuner van de cliëntenraad speelt een belangrijke rol bij goede medezeggenschap. De ondersteuner neemt de cliëntenraad veel praktisch werk uit handen. En zorgt voor continuïteit zonder de taak van de cliëntenraad over te nemen. LOC ondersteunt ruim 40 jaar cliëntenraden en ondersteuners. In die jaren hebben we een speciaal aanbod ontwikkeld voor ondersteuners van cliëntenraden. Dat aanbod bestaat uit een aantal onderdelen: een jaarlijkse leergang, netwerkbijeenkomsten, individuele begeleiding en informatiemateriaal.
Leergang ondersteuners
De jaarlijkse leergang richt zich op de rol van de ondersteuner. Op 17 februari start de leergang voorjaar 2021.
In 4 dagen behandelen we de volgende onderwerpen.
- Organiseren, administreren, basishouding, rol/positie en de achterban
- Wet- en regelgeving (rechten van de cliëntenraad en rechten van cliënten)
- Coachen van de cliëntenraad en het medezeggenschapsproces
- Ontwikkelen van strategie. Denk aan interne/externe contacten, de relatie tot de zorgaanbieder, waardevolle zorg en de visie van de cliëntenraad.
De eerstvolgende leergang vindt plaats op 17 februari, 10 maart, 14 april en 19 mei 2021 in Utrecht. Deze leergang vindt plaats met inachtneming van de algemeen geldende regels rondom corona en onder voorbehoud van evt. maatregelen. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.
Netwerkbijeenkomsten
LOC Waardevolle zorg organiseert regelmatig interessante netwerkbijeenkomsten voor ondersteuners van cliëntenraden. Juist in tijden waar veel thuis wordt gewerkt, merken we dat contact heel belangrijk is. Daarom hebben we in het begin van het nieuwe jaar weer een aantal momenten gepland om als ondersteuners onderling dit contact te hebben en uit te wisselen. De eerstvolgende netwerkmeetings vinden online plaats op 19 januari en 25 januari.
Onder begeleiding van LOC en ervaren ondersteuners gaan we samen in gesprek over de vragen en dilemma’s die je nu tegenkomt in het werk als ondersteuner van één of meerdere cliëntenraden. De precieze inhoud van de bijeenkomst wordt nog nader bepaald aan de hand van inbreng van verschillende ondersteuners. Meer informatie vind je hier op ons platform.
Intervisie en individuele coaching/begeleiding
Heb je behoefte aan meer verdieping dan alleen ontmoeten en uitwisselen? Dat kan. LOC faciliteert groepen ondersteuners in hun intervisie. En waar nodig bieden we coaching en begeleiding op maat aan. Ook komen meerdere groepen met ondersteuners bij elkaar voor regelmatige intervisie. Op basis van cases uit de eigen praktijk bespreken zij met elkaar de inhoud en taakinvulling van de functie ‘ondersteuner cliëntenraad’. En dilemma’s die je daarbij tegenkomt.
Wil je meedoen? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200.
Brochure over de invulling van de rol van ondersteuner
In de brochure ondersteuner lees je de LOC-visie op de taak, positie en functie van de ondersteuner cliëntenraad. De brochure geeft handvatten hoe de ondersteuner zijn rol in kan vullen. Download hier de nieuwe brochure ondersteuner. Of bestel een gedrukt exemplaar via de vraagbaak van LOC.
LOC verbindt ondersteuners en cliëntenraden
Tot slot: LOC heeft een groot netwerk van ondersteuners die we verbinden aan cliëntenraden en zorgorganisaties die een ondersteuner zoeken. Ben jij een ondersteuner en wil je onderdeel worden van dit netwerk? Of ben je een cliëntenraad die een ondersteuner zoekt? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200.
Download artikel als PDF