Bijeen­komst ‘Waar­devol­le zorg & financiën van de instel­ling: de beg­roting’

Geplaatst op 20 november 2023

Elk jaar als de blaadjes vallen is het de tijd voor de zorgorganisatie om de begroting op te stellen voor het komende jaar. Op grond van de Wmcz 2018 heeft de cliëntenraad adviesrecht over de begroting en de jaarrekening. Misschien ben je als cliëntenraad op dit moment je ook aan het buigen over de adviesaanvraag begroting 2024, of komt deze nog.

We gaven in oktober en begin november een tweetal digitale bijeenkomsten over ‘waardevolle zorg & financiën van de instelling: de begroting’. Deze bijeenkomst werd begeleid door Henk Smets (lid expertpool zorg & geld) en Xandra van der Kruk (adviseur LOC). In de bijeenkomst werd ingegaan op een aantal vragen, zoals:

  • wat is de link tussen waardevolle zorg en financiën?
  • waarom wil je als cliëntenraad inzicht hebben in het ‘huishoudboekje’ van de zorginstelling?
  • welke financieringsstromen zijn er dan binnen de zorg?
  • welke vragen stel je als cliëntenraad over een begroting?

Beide bijeenkomsten werden goed bezocht door cliëntenraadsleden uit alle sectoren. Voor het eerst dit jaar werd de bijeenkomst ook bezocht door cliëntenraadsleden uit de sector Jeugd!

Veel aanwezige raadsleden gaven aan dat ze het belangrijk vinden om te weten waar het geld heen gaat binnen de instelling en dat er zoveel mogelijk geld terechtkomt “bij of voor de cliënt.” Ook werd duidelijk dat het van belang is om voldoende tijd te krijgen om de begroting te kunnen lezen, het kan helpen om daar aan het begin van het jaar al afspraken over te maken.

Behoefte aan ondersteuning?

Mocht je als cliëntenraad ondersteuning willen bij het lezen en adviseren van de begroting, dan kan dat! Leden van de expertpool Zorg & Geld staan klaar om je verder te ondersteunen bij dit thema. De leden van deze expertpool hebben een financiële achtergrond en helpen cliëntenraden in de advisering aan bestuurders over de financiën.  Wil je een vraag stellen aan (een van de leden van) de expertpool of vrijblijvend kennis maken met één van de leden? Neem dan contact op met de LOC Vraagbaak via vraagbaak@loc.nl of bel naar 030-284 3200.

We hebben ook een handreiking en bewaarkaart voor cliëntenraden bij het ‘Adviseren over de begroting en jaarrekening’.

Versterking Expertpool Zorg & Geld!

Heb je zelf een financiële achtergrond en lijkt het je leuk om met je expertise bij te dragen aan betere advisering door cliëntenraden? De expertpool Zorg & Geld zoekt versterking! Neem contact op met de Vraagbaak van LOC voor meer informatie.

De Expertpool Zorg en Geld ondersteunt cliëntenraden bij het begrijpelijk maken van de cijfers in de jaarrekening. Ook biedt de pool ondersteuning bij het formuleren van goede vragen aan bestuurders. De Expertpool doet dit met gedegen kennis over jaarrekeningen en begrotingen en het verhaal áchter de cijfers. Met een ruime ervaring in de bestuurlijke context. Zo ondersteunt de Expertpool cliëntenraden om het adviesrecht op de jaarrekening goed in te vullen. Leden van de Expertpool hebben een financieel-juridische achtergrond en staan je graag ter zijde.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leyla Öz 3 maanden geleden

Alles over begroting voor Clientenraad in 2024

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese