Bijsturing decentralisatie: brief reactie LOC Jeugd

Geplaatst op 28 november 2019

LOC Jeugd schreef een brief aan de Tweede Kamer voor het wetgevingsoverleg Jeugd. In deze brief gaf LOC namens de jongeren en ouders uit het netwerk, de Kamerleden vijf belangrijke punten voor het debat op 18 november 2019:

1. Persoonlijke relaties centraal

Voor kinderen, jongeren en ouderen die te maken hebben met jeugdzorg is de persoonlijke relatie met hun hulpverlener het allerbelangrijkste. Neem bij het nadenken over het verbeteren van de jeugdzorg het belang van deze persoonlijke relatie telkens als vertrekpunt.

2. Tekort aan professionals

Investeer in het werven en behouden van goed opgeleide professionals in de jeugdzorg en zorg ervoor dat er tijdens de opleiding van deze professionals aandacht is voor het perspectief van kinderen, jongeren en ouders met ervaring in de jeugdzorg.

3. Betrekken van kinderen, jongeren en ouders bij beleid en uitvoering

Zorg dat jongeren en ouders met ervaring in de jeugdzorg een volwaardige partij zijn die meepraat en meebeslist over hun eigen zorg en borg deze participatie van jongeren en ouders in het jeugdbeleid.

4. Cliëntondersteuning

Ouders die te maken krijgen met hulp onder dwang of drang hebben een grote behoefte aan iemand die luistert naar hun verhaal, ze kan verwijzen naar de juiste instanties en hen helpt bij het opkomen voor hun rechten. Op verschillende plaatsen in het land zijn ouders vanuit hun eigen ervaringen met de jeugdbescherming deze ondersteuning gaan bieden. Deel deze succesvolle voorbeelden van cliëntondersteuning aan ouders aan wie een jeugdbeschermingsmaatregel is opgelegd.

5. Preventieve aanpak

Een preventieve aanpak zorgt ervoor dat jeugdzorg in sommige gevallen voorkomen kan worden en in andere gevallen minder intensief zal zijn. Succesvolle preventie vraagt om een hechte samenwerking tussen het gezin, de buurt, de kinderopvang en de school. Door meer in te zetten op preventie en het versterken van de eerstelijnszorg, kunnen meer ouders en kinderen zoveel mogelijk hun eigen leven blijven leiden.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese