Corona – het vervolg

Geplaatst op 27 juli 2020

Sinds juni mag er weer meer in de zorg. Zo kunnen mensen die in een zorginstelling wonen weer bezoek ontvangen. Ook mogen zij weer naar buiten. Toch is nog niet alles zoals we gewend waren. Mensen moeten nog steeds anderhalve meter afstand houden. Iedereen die binnenkomt moet zich inschrijven bij de receptie. 

Tweede golf?

We zien dat er meer getest wordt op corona en het aantal positieve testen stijgt. Dat wil overigens niet zeggen dat die mensen ook besmet zijn, of ziek kunnen worden. Op basis van de stijgende cijfers is er ook discussie of zorginstellingen bij een uitbraak van corona weer strenger moeten zijn wie er wel of niet binnen mag komen. 

Landelijk gaat nu het gesprek over de vraag wat er moet gebeuren als er een tweede coronagolf komt. Er is inmiddels wel overeenstemming dat we niet meer in heel Nederland de deuren van de zorginstellingen moeten sluiten. Er zal meer sprake zijn van maatwerk. Waarbij de bestuurder, de cliëntenraad, de personeelsvertegenwoordiging en de arts samen kijken per gebouw/afdeling wat mogelijk is.

Balans menselijkheid en veiligheid

LOC is nauw betrokken bij de overleggen over wat te doen bij een tweede coronagolf. Ook zijn we betrokken bij het opstellen van handreikingen daarbij. LOC heeft steeds gepleit voor maatwerk. En brengt ook in dat het onderscheid tussen bezoek en vrijwilligers raar is. Familieleden horen bij degene die in de zorginstelling woont. Soms komen zij voor een praatje, soms voor een wandeling en soms ook om zorg te verlenen. Zeker in deze vakantietijd ontlasten zij zorgverleners. Wat ons betreft moet er geen aparte regeling voor bezoek komen. Maar gaat het erom hoe we bij een eventuele tweede coronagolf een evenwicht vinden tussen menselijkheid en veiligheid. En dat doe je met elkaar: de mensen die er wonen, hun naasten en de hulpverleners.

“Familieleden horen bij degene die in de zorginstelling woont”

Meer weten?

  • Lees ook de terugblik van LOC-coördinator Marthijn Laterveer op de totstandkoming van de bezoekregeling.
  • De basis voor bezoekbeperkingen leggen we uit in dit bericht
  • Heb je een vraag? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl 
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese