LOC vraagt om door­zichtige jaar­rekenin­gen in brief aan VWS

Geplaatst op 26 januari 2018

Op 19 januari stuurde LOC Zeggenschap in zorg samen met de LOC expertgroep Zorg en Geld een brief aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) met het verzoek de systematiek van jaarrekeningen in de langdurige zorg aan te passen. LOC schrijft dat door duidelijker jaarrekeningen er veel winst valt te behalen om goede én betaalbare zorg mogelijk te maken. 

Ondoorzichtige jaarrekeningen

Elk jaar stellen zorginstellingen in de langdurige zorg jaarrekeningen op. Dat doen zij met behulp van de modeljaarrekening die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jaarlijks ter beschikking stelt. LOC Zeggenschap in zorg ontving verschillende berichten van cliëntenraden, bestuurders en experts uit de langdurige zorg dat deze jaarrekeningen ondoorzichtig zijn. Deze signalen staan in de brief over ondoorzichtige jaarrekeningen van LOC aan VWS (pdf) met gewenste verbeteringen.

Te weinig informatie

De huidige jaarrekeningen geven financiële informatie op het niveau van de hele zorgorganisatie. Deze omvat soms meerdere sectoren, zoals verpleeghuizen, thuiszorg en ziekenhuizen. De huidige jaarrekeningen geven op deze manier te weinig informatie om beleid bij te sturen en maken een redelijke vergelijking tussen afdelingen en locaties onmogelijk.  

Goede sturingsinformatie

Financiële informatie is bruikbaar om van te leren en om mee te sturen op waarde-volle zorg wanneer:

  • Cijfers de realiteit van de werkpraktijk in de zorgorganisatie beschrijven
  • Wat je wilt sturen, wordt beschreven
  • De cijfers zo eenvoudig mogelijk staan weergegeven

Dit ontbreekt nu ten dele in de jaarrekeningen waardoor deze minder bruikbaar zijn om van te leren wat zorgorganisaties met het geld doen.

Wat voor de medezeggenschapstaak van cliëntenraden belangrijk is om te weten en wat met de huidige jaarrekeningen lastig te achterhalen is:

  • Kan de organisatie op korte termijn aan de verplichtingen voldoen?
  • Kan de organisatie op lange termijn aan de verplichtingen voldoen?
  • Rendeert de organisatie voldoende om de continuïteit te waarborgen?

Vergelijken om te leren

Goede sturingsinformatie maakt mogelijk om te ontdekken welke locaties goede kwaliteit van zorg leveren met een bescheiden begroting. Van die goede én betaalbare locaties kan geleerd worden hoe zij dat doen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak gaat over zachtere waarden als goed teamwerk en faciliterend leiderschap. Cijfers kunnen zo dus ten goede komen bij het werken aan waarde-volle zorg.

Reactie VWS

Het zal de nodige inspanning vragen om een nieuwe vorm van jaarrekeningen te realiseren. LOC biedt in de brief aan om hieraan een bijdrage te leveren. Het ministerie van VWS heeft reeds laten weten met LOC in gesprek te willen gaan over de brief.

Aanvulling: Het gesprek over de jaarrekeningen staat gepland op 27 augustus 2018. Behalve een vertegenwoordiger van het ministerie van VWS zullen hierbij ook meerdere leden van de NBA (landelijke accountantsvereniging) aanwezig zijn, waaronder partners van verschillende grote accountants kantoren. 

Oproep aan cliëntenraden

Cliëntenraden die meer inzicht willen krijgen in de begroting en jaarrekening van de zorginstelling kunnen een beroep doen op de deskundigheid van de leden van de expertgroep Zorg en geld via de Vraagbaak van LOC: (030) 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Heb je als cliëntenraad ervaring met ingewikkelde jaarrekeningen en heb je ideeën over hoe het beter zou kunnen? We vernemen dat graag, ook via de Vraagbaak (vragen naar Ruben Zelissen, adviseur bij LOC): (030) 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese