Nieuwe handreiking: ‘Bouwstenen voor cliënten­raden’

Geplaatst op 9 januari 2020

Zijn er plannen voor nieuwbouw of verbouw binnen de zorgorganisatie? Het is belangrijk om als cliëntenraad al in vroeg stadium betrokken te zijn bij deze plannen. In de nieuwe handreiking Bouwstenen voor cliëntenraden leggen we uit waarom. We beschrijven in welke fases en onderdelen van het bouwproces de clientenraad een belangrijke rol te vervullen heeft. Ook geven we concrete handvatten bij het invullen van deze rol.

Prettig wonen

Mensen die zorg nodig hebben, willen graag prettig wonen. Net als ieder ander. Je wil je veilig voelen en je leven zo veel mogelijk leiden zoals je dat wenst. Een woonomgeving die goed bij je past, draagt direct bij aan je kwaliteit van leven. De cliëntenraad geeft advies aan de zorgorganisatie over de omgeving waar mensen zorg krijgen. Er zijn verschillende momenten in het bouwproces waarin de cliëntenraad zijn invloed kan laten gelden. In de handreiking ‘Bouwstenen voor cliëntenraden’ lichten we dit verder toe. Er zijn daarnaast verschillende bijlagen bij de handreiking met verdiepende informatie die cliëntenraden verder helpen bij hun rol.

Sociaal plan

Voor mensen die zorg ontvangen is een bouwproces en de daarbij horende veranderingen ingrijpend. Soms kunnen cliënten in hun woning of woonvoorziening blijven tot de (ver-)bouw klaar is. Maar vaak kan dit niet en moeten zij (tijdelijk) verhuizen. Het is daarom van groot belang dat de zorgorganisatie en clientenraad goed luisteren naar de behoeften, wensen en zorgen van cliënten. En om heldere afspraken te maken en vast te leggen in een sociaal plan.

Bouwpool LOC staat voor je klaar!

LOC werkt al meer dan 10 jaar samen met cliëntenraden aan een juiste omgeving voor zorg. LOC heeft een Bouwpool opgericht met experts die cliëntenraden ondersteunen bij hun rol. In de loop der jaren heeft de Bouwpool veel kennis en ervaring opgedaan. De Bouwpool staat cliëntenraden graag met deze expertise bij tijdens bouwprocessen. Om in contact te komen met de Bouwpool, stuur je een mail naar vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 – 284 32 00.

Verder lezen?

  • Lees in dit artikel hoe de cliëntenraad van de Nieuwpoort in Alkmaar eerder werd bijgestaan door de Bouwpool van LOC
  • Lees verder over de waardevolle rol van cliëntenraden en raden van toezicht bij bouwen in de zorg.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese