Waar hebben we invloed op?

Geplaatst op 22 maart 2024

De lente-editie van de Zorg & Zeggenschap is uit! Marthijn Laterveer, bestuurder LOC Waardevolle zorg, schreef het voorwoord: Waar hebben we invloed op?

Beluister artikel

“We leven in een tijd vol onzekerheden. Het is onrustig. Er zijn oorlogen, er is een toenemende ongelijkheid. Uitslagen van verkiezingen in het buitenland hebben invloed op ons land. Ook in Nederland is er veel ontevredenheid. Mensen staan tegenover elkaar en via sociale media voelen velen zich bedreigd. Daarnaast bestaat er ook onzekerheid over wat een nieuw kabinet gaat doen. De ingrijpende ontwikkelingen in binnen- en buitenland voelen vaak overweldigend. En roepen het gevoel op dat we te klein zijn om invloed te hebben op wat er gebeurt. Of dat we afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de politiek.

Natuurlijk kunnen we de grote problemen in de wereld en in ons eigen land niet zomaar oplossen. Maar in het klein kunnen we wel degelijk heel veel bereiken. De visie op de toekomst van de ouderenzorg die LOC met 1500 mensen ontwikkeld heeft, is daar een prachtig voorbeeld van. We hebben ons niet afhankelijk gemaakt van de politiek, maar met zeer veel mensen aangegeven hoe wij de zorg en eigenlijk de samenleving willen organiseren. Wat we als inwoners zelf kunnen doen en waar we anderen zoals de overheid voor nodig hebben. Ook bij de uitvoering van deze visie zijn er veel mensen en organisaties die gewoon aan het werk gaan.

In toenemende mate weten cliëntenraden, mensen in de radicale vernieuwingsbewegingen met steun van LOC werkelijk tot veranderingen te komen. Waardoor jong en oud ook als ze zorg nodig hebben zich weer gehoord en gezien weten. LOC werkt daarbij samen met partnerorganisaties, omdat we samen sterker staan.
En elkaar heel mooi aanvullen.

“We geven met heel veel mensen aan hoe we zorg en de samenleving willen organiseren”


In 2024 willen we speciale aandacht besteden aan de evaluatie van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz), de regionale uitwisseling tussen cliëntenraden en de vorming van zorgzame gemeenschappen. Gedurende het jaar en bijvoorbeeld ook tijdens de Week van de Medezeggenschap die we van 7 tot en met 11 oktober 2024 organiseren, zullen deze drie onderwerpen extra aandacht krijgen.

In het eerste nummer van Zorg & Zeggenschap in 2024 staan weer veel mooie artikelen over mensen die met passie bezig zijn om onze samenleving mooier te maken. Maar ook over hoe we op landelijk niveau écht invloed hebben om tot veranderingen te komen. Of het nu gaat om beïnvloeding van wetgeving of nieuwe vormen van zeggenschap en eigenaarschap.”


Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese