“Voor mij is wijkzorg men­senwerk” – Publicatie Wijkzorg in antropologisch perspec­tief

Kenniscentrum Veroudering deed onderzoek in de wijkzorg in Amsterdam en publiceerde hierover Wijkzorg in antropologisch perspectief. De publicatie bestaat uit vier boekjes: Holendrecht, Frederik Hendrik, West-Indisch, Nieuwendam.

In de nieuwsbrief van mei 2019 van het Kenniscentrum Veroudering vertelt onderzoeker Martijn van Oorschot over het onderzoek:

“Een van de dingen die me opviel, is dat wijkzorg heel bureaucratisch is opgezet. Laat ik dat woord letterlijk nemen, achter een bureau bedacht. Naast alle voordelen die een bureaucratie heeft, heeft het ook nadelen. Het is een briljante manier om zo efficient en kosteneffectief mogelijk te werken, bijvoorbeeld. Waar het zwakker in is, is om zich af te vragen of het ook anders kan. Een bureaucratie lijkt pas gelukkig als ze alles geautomatiseerd hebben, zeg ik weleens. Voor mij is (wijk)zorg mensenwerk. Jullie zijn mensen en de mensen waarvoor jullie het doen zijn mensen. Als je dat meer op de voorgrond plaatst, krijg je een heel andere manier van organiseren. Je let dan niet op efficiëntie of kosten, of de handeling of de 5 minutenregistratie, maar je let op andere dingen.”

Lees de boekjes via de nieuwsbrief Kenniscentrum Veroudering

Reacties op de publicaties zijn welkom.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese