Impressie bijeen­komst Tilburg tijdens Week van de Medezeg­genschap

Geplaatst op 6 oktober 2021

Afgelopen maandag tijdens de Week van de Medezeggenschap 2021 was na lange tijd weer een regionale bijeenkomst met cliëntenraden waarin we live met elkaar konden uitwisselen. We waren met 14 mensen in totaal: 11 leden van cliëntenraden uit de omgeving van Tilburg en omstreken. Vanuit LOC waren Tiske Boonstra en Klazien Teeuwissen aanwezig en natuurlijk onze gastheer, Johan Ebberink. Een mooie opkomst zo net na de opening na corona, we hopen u volgende keer ook weer te zien om met elkaar uit te wisselen!

Nadat Tiske een korte inleiding gaf over de ontwikkelingen tijdens corona en wat dat betekende voor medezeggenschap ging Klazien met de deelnemers aan de slag. Hieronder een korte impressie van de bijeenkomst:

Toekomst en het cliëntperspectief

Het “waarom” wordt uitgewerkt; waarom moeten we naar de toekomst kijken? Omdat er veel gaat veranderen en we meer moeten kijken naar waar de cliënten behoefte aan hebben – als mens. Er komt een nieuwe generatie aan er zijn uitdagingen als het gaat om hoe we de zorg organiseren en we moeten het cliëntperspectief goed in de gaten houden. Ook kijken we naar welke knelpunten we tegenkomen; privacy wetgeving, afwachtende raden, de kloof tussen de beleidsmakers en de gebruikers van zorg, maar ook het gebrek aan kennis rond medezeggenschap bij zorgorganisaties. 

Vervolgens gingen de deelnemers aan de hand van vragen in gesprek; is er een oud normaal en een nieuw normaal en wat moeten we daarmee?

Pro-actieve houding cliëntenraden

De CR moet letten op warme zorg in de toekomst, zorg die van waarde is voor mensen. De medezeggenschap moet meebewegen met technologische ontwikkelingen, zoals domotica, maar ook zorgen dat de menselijkheid niet verloren gaat. Het nieuwe normaal is een andere manier van samenwerken, inclusief! Als vanzelf is de cliëntenraad onderdeel van alles wat de client aangaat. Samen aannames onderzoeken en vroegtijdig daarover in gesprek gaan. Een cliëntenraad kan daar vaker initiatief toe nemen.

“We zijn er nog niet uit”

De algemene reactie op de middag was: Het was leuk, maar we zijn er nog niet uit. Tiske benadrukt in de samenvatting van de middag, dat de toekomst vraagt om oplossingen die ‘op maat’ zijn en een pro-actieve houding van de cliëntenraden zelf.

De wisselwerking en de uitwisseling blijft nodig en de constatering dat de zorg altijd in ontwikkeling is zal blijven.

Last but not least: Johan Ebberink zoekt versterking in het LOC-Regioteam Noord-Brabant. Ben of ken je geïnteresseerden laat het horen!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese