“Wat is de menselijke kant aan een bes­luit?” | Speciale podcast: Medezeg­genschap met bes­tuur­ders #2

Geplaatst op 9 december 2021

Het geluid van medezeggenschap wordt steeds sterker. Een positieve ontwikkeling, maar niet altijd eenvoudig. In een serie openhartige podcasts staan we met bestuurders stil bij vragen en dilemma’s die de dagelijkse medezeggenschap met zich meebrengt. Welke zoektocht leggen zij af om medezeggenschap een goede plek in de organisatie te geven? En hoe zorg je dat iedereen hetzelfde doel voor ogen houdt, namelijk Waardevolle zorg?

In elke aflevering gaan twee bestuurders, ieder uit een andere sector, met elkaar in gesprek over kansen en vragen, dilemma’s en mogelijke oplossingen die de dagelijkse praktijk van medezeggenschap met zich meebrengt. In deze aflevering Claire Vlug bestuurder van jeugdbescherming regio Amsterdam en Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring:

Menselijke besluitvorming

Inge: “Je hebt een formele kant van medezegggenschap en die ligt vast, ook in de wet, maar eigenlijk gaat het in de dagelijkse praktijk veel meer over het leven van mensen.”

Claire: “‘Als bestuurder heb ik de verantwoordelijkheid heb om aan de cliëntenraad te laten merken ‘jullie mening doet er toe en heb ik nodig’. Tegelijkertijd moet ik de organisatie opporren om diezelfde nieuwsgierigheid aan te wakkeren. En dat is een lastige. Want in het dagelijkse leven hebben ze al zoveel gesprekken met cliënten. Dan moet je ook nog eens hoog over aan diezelfde cliënten vragen wat ze vinden en wat beter kan. Maar die cross-over kan veel beter.”

Inge: “Bestuurders moeten soms het lef hebben om af te wijken van strakke voorschriften of richtlijnen. Wat is de menselijke kant aan een besluit? Het menselijke, zorgvuldige en veilige perspectief neem je als een moreel kompas altijd mee.”

Tip je bestuurder

De podcastserie is te beluisteren via het platform van LOC Cliëntenraden en via de kanalen van diverse samenwerkingspartners. We hopen dat de serie zowel bestuurders als cliëntenraden en andere geïnteresseerden bereikt. En dat we zo bijdragen aan een gesprek over de waarde van medezeggenschap en dat wat er nodig is daar samen een betekenisvolle invulling aan te geven. Voel je daarom van harte uitgenodigd om je bestuurder of andere geïnteresseerden op de hoogte te brengen van deze podcastserie. 

Abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden of een van de andere nieuwsbrieven van LOC en blijf op de hoogte!

Eerdere afleveringen:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese