Weer wandelen in het bos na overleg met de gemeente

Geplaatst op 22 mei 2020

In de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) is te lezen hoe radicaal vernieuwer Cederhof in overleg met de gemeeente heeft geregeld dat bewoners weer in het bos kunnen wandelen. Lees hieronder het hele artikel.

Eindelijk weer naar buiten! Als een van de eerste zorginstellingen heeft Cederhof in Kapelle een manier gevonden om de bewoners weer naar buiten te laten gaan. Met persoonlijke begeleiding en met de hulp van verkeersregelaars wordt het aangrenzende Cederbos een uurtje per dag vrijgehouden voor een wandeling.

,,Het zonnetje schijnt zo heerlijk schoon. Vogeltje zingt op blijde toon”, zingt Dien van de Parel als zij buiten een paar stappen achter haar rollator heeft gezet. Even later stopt de bewoonster van Cederhof om, in het zonnetje,  te genieten van al het moois dat ‘buiten’ te bieden heeft. Maar bewoners van zorginstellingen moesten toch binnen blijven? Hoe zit dat dan?

“De bewoners misten hun wandelinge­tje heel erg. Dus zijn we gaan puzzelen hoe we dat op een veilige manier konden doen.”

,,Ze misten hun wandelingetje heel erg”, legt Cederhof-directeur Inge van den Boomen uit. ,,Toen zijn we gaan puzzelen om dat op een veilige manier voor elkaar te krijgen. Na overleg met de gemeente hebben we toestemming van de burgemeester gekregen om het Cederbos  af te sluiten. Per dag wordt het nu een uur gereserveerd voor onze bewoners.”  

Tijdens dat uur wordt er  voor gezorgd dat er niemand anders het bos in kan. ,,Wij leveren zelf vier verkeersregelaars die bij de ingangen van het Cederbos staan. De bewoners worden bij de wandeling één op één begeleid door zorgmedewerkers. Personeel komt zelfs vrijwillig terug om met de bewoners te wandelen. De gezichten van de bewoners stralen dan echt: ze genieten!”

Trappelen van ongeduld

En dat blijkt. Dien van de Parel vindt het zelfs zo fijn dat ze een kwartier van tevoren al met haar jas aan staat te trappelen van ongeduld. ,,Ik ben een wandelaar”, vertelt zij. ,,Altijd geweest. Ik wil altijd naar buiten.” En dan kan je er dus niet vroeg genoeg bij zijn. ,,Maar gisteren heb ik ook al een paar rondjes gelopen door het bos, hoor.”

Net als Jan Eversdijk, die het rondje maandag al drie keer heeft afgelegd, en Riek Walraven geniet Dien van de Parel van de buitenlucht, de  wandeling en al het groen. Van alles wat ze in die twee maanden binnen zitten heeft gemist. ,,We zijn weer vrolijk en vrij. Het is heerlijk!”

Bron: PZC

Meer weten?

  • Deel graag ook jouw ervaringen met het opstellen van de bezoekregeling en bezoekersprotocol, en het mogelijk maken van wandelingen op clientenraad.nl
  • Op 26 mei organiseerde LOC een webinar speciaal over de bezoekregeling in verpleeghuizen, deze is binnenkort terug te kijken. Houd daarvoor clientenraad.nl in de gaten.
  • Lees verder over de rol van de cliëntenraad bij de bezoekregeling verpleeghuizen
  • Heb je ondersteuning nodig bij (het proces rondom) de bezoekregeling? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese