Publicaties

LOC helpt cliëntenraden om de medezeggenschap zo goed mogelijk vorm te geven. Onder andere door handreikingen en filmpjes te maken. Die zijn hier te vinden. Zoeken kan op naam of op thema. Ook staan hier enkele handreikingen en filmpjes van andere organisaties. Omdat ze belangrijk zijn voor de cliëntenraad.

Kun je iets niet vinden? We helpen je graag verder via 030 284 32 00, vraagbaak@loc.nl of geef hier direct een bericht door.

Filter op thema:

Bewaar­kaart evalueren medezeg­genschapsregeling (in­kij­kexemplaar)

Cliëntenraden en zorginstellingen leggen afspraken over de medezeggenschap vast in de medezeggenschapsregeling. Het is belangrijk om te weten of je de juiste afspraken hebt gemaakt, of deze in de praktijk werken en of aanpassingen nodig of wenselijk zijn. Het is raadzaam iedere twee jaar de medezeggenschapsregeling te evalueren. In deze bewaarkaart lees je hoe je dit aanpakt.

lees verder

De Wet zorg en dwang, nee ten­zij…! (in­kij­kexemplaar)

Een handreiking voor cliëntenraden

Geplaatst op 4 november 2022 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Vrijheid en veiligheid
In deze handreiking staat meer over de Wet zorg en dwang en de rol van de cliëntenraad, inclusief tips en handvatten.

lees verder

Algemene voor­waar­den gees­telij­ke gezondheidszorg

Geplaatst op 14 september 2022 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Rechten van mensen
In de Algemene Voorwaarden staat wat mensen die zorg nodig hebben van een zorgorganisatie mogen verwachten. Maar ook wat zij zelf moeten doen. Deze algemene voorwaarden gelden voor de geestelijke…

lees verder

Huisregels (in­kij­kexemplaar)

Handreiking voor cliëntenraden

In de handreiking Huisregels leggen we uit wat huisregels zijn en hoe je deze als cliëntenraad kunt beoordelen. Huisregels mogen niet zonder instemming van de cliëntenraad worden vastgesteld.

lees verder

Handreiking bezoek en sociaal contact

Uitbraken van virussen & ziekteverwekkende micor-organismen in verpleeghuizen

Geplaatst op 10 juni 2022 - Thema's: Kwaliteit van de verpleeghuiszorg, Coronavirus
LOC, ActiZ, Alzheimer Nederland, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl hebben een handreiking gemaakt om binnen zorgorganisaties afspraken te maken over bezoek en sociaal contact bij uitbraken van infectieziektes in verpleeghuizen. Op basis van een plan waar de noden en wensen van bewoners en naasten echt de basis vormen. En waarin ook de stem van vrijwilligers en medewerkers een plaats moet krijgen. Deze handreiking is gemaakt in coronatijd en inmiddels algemeen toepasbaar gemaakt, ook voor andere infectieziektes.

lees verder

Ondersteuner cliënten­raad (in­kij­kexemplaar)

De functie, rol en positie van de ondersteuner cliëntenraad

In de brochure ondersteuner cliëntenraad lees je de LOC-visie op de functie, rol en positie van de ondersteuner cliëntenraad. De brochure geeft handvatten hoe de ondersteuner zijn rol in kan vullen.

lees verder

Bewaar­kaart groepsgroot­te kleinschalig wonen

voor mensen met dementie of meervoudige problematiek

Deze bewaarkaart beschrijft de gewenste groepsgrootte in kleinschalige woonvormen, zodat waardevolle zorg in de praktijk mogelijk is. Met deze informatie kunnen cliëntenraden inhoudelijke afwegingen maken bij een advies over groepsgrootte.

lees verder

Bewaar­kaart: Medezeg­genschap passend organiseren

Hoe doe je dat?

Als zorgaanbieder ben je verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Maar daarmee is een goede samenwerking met cliënten en naasten nog geen vanzelfsprekendheid. Deze bewaarkaart biedt handvatten om met elkaar tot een samenwerking te komen die daadwerkelijk betekenis krijgt.

lees verder (1)

Bewaar­kaart Rol en taak­ver­deling cliënten­raden

In deze bewaarkaart vind je vier stappen om te werken aan een goede de rol- en taakverdeling binnen de cliëntenraad die past bij de taken van de cliëntenraad en bij…

lees verder

Een betekenis­vol­le samen­wer­king vormgeven

Handvatten om aan de slag te gaan

Met het organiseren van invloed van mensen die zorg nodig hebben kan je samenwerken aan goede zorg en ondersteuning in de dagelijkse praktijk. Hoe je die samenwerking betekenisvol organiseert –…

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese