Gesprekshandleiding en deur­hangers voor dialoog­gesprek­ken Wet zorg en dwang

Geplaatst op 1 april 2020

Hoe breng je op een laagdrempelige manier een gesprek op gang over de Wet zorg en dwang (Wzd) en onvrijwillige zorg? Afgelopen jaar zijn als hulpmiddel deurhangers en bijbehorende gesprekshandleiding ontwikkeld. Om met elkaar in dialoog te gaan over de negen vormen van onvrijwillige zorg van de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze tools kun je gebruiken om de bewustwording te vergroten en het gesprek over de Wet zorg en dwang op een laagdrempelige manier aan te gaan. LOC werkte mee aan de ontwikkeling van de deurhangers en gesprekshandleiding.

Beschikbaarheid deurhangers

De pdf’s van de deurhangers en de gesprekshandleiding kun je hier downloaden:

Daarnaast zijn er (april 2020) 100 sets deurhangers gratis beschikbaar (op = op). Iedere organisatie kan 1 set bestellen, zodat de deurhangers voor zoveel mogelijk organisaties beschikbaar zijn. Organisaties kunnen de bestelling plaatsen via de volgende link: Bestelformulier

Gesprekshandleiding

Er is veel belangstelling voor het gebruik van de deurhangers. Organisaties willen deze graag inzetten bij dialooggesprekken en daarbij zelf de gespreksbegeleiding verzorgen. Daarom is nu ook een gesprekshandleiding beschikbaar, waardoor de deurhangers nog meer gebruikt kunnen worden. Dat kan op verschillende creatieve manieren voor grotere en kleinere groepen, in korte en langere tijd. 

De handleiding richt zich op het begeleiden van het dialooggesprek over onvrijwillige zorg met ongeveer 10 deelnemers. De handleiding doet een suggestie inwerkwijze. Maak als gespreksbegeleider daarbinnen eigen keuzes. 

Gespreksbegeleiding LOC

LOC heeft de deurhangers mede ontwikkeld en biedt ook begeleiding bij een dialooggesprek. Neem voor het bespreken van mogelijkheden voor begeleiding contact op met de LOC-vraagbaak via (030) 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl

De deurhangers zijn ontwikkeld door Zorgbelang Inclusief, in opdracht van VWS. Samen met cliënten, verwanten, professionals en belangenorganisaties LFB, KansPlus, BeVeZo, LOC, LSR, Ieder(in), Mezzo, Alzheimer Nederland, LFB, Raad op Maat.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese