Wie kom je tegen als het thuis niet goed gaat?

Geplaatst op 20 april 2020

Meestal weten ouders en kinderen niet wat hen te wachten staat als zij in de jeugdbeschermingsketen terechtkomen. De tekeningen en vragen op deze 7 praatplaten geven uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de jeugdbeschermingsketen.

7 praatplaten

De praatplaat ‘Wie je tegenkomst als het thuis niet goed gaat’ dient als overkoepelende praatplaat. Deze plaat geeft uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen. Daarnaast is er ook per organisatie een praatplaat ontwikkeld. Deze platen geven inzicht in hoe het werkt en wat je kan verwachten als er betrokkenheid is van:

  • Veilig Thuis
  • Raad voor de Kinderbescherming
  • Gecertificeerde Instelling
  • Sociale Wijkteams
  • AKJ
  • Rechtspraak

Bekijk of download hier alle praatplaten

Hulpmiddel bij gesprekken

Professionals, jeugdigen en ouders kunnen de praatplaten gebruiken bij hun gesprekken. Voor professionals is het ook een handig hulpmiddel om uit te leggen wat hun rol in het proces is en wat jeugdigen en ouders kunnen verwachten.

Meer informatie

  • De praatplaten zijn ontwikkeld in binnen het actieprogramma Zorg voor de Jeugd. LOC Jeugd doet samen met jongeren en ouders mee aan het programma Zorg voor de Jeugd, zowel in actielijn 5: Jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt, als in actielijn 6: Investeren in vakmanschap.
  • Heb je een inhoudelijke vraag over jeugdhulp, bijvoorbeeld omdat je kind of gezin acuut hulp nodig heeft, je ontevreden bent over de hulp die je (niet) krijgt, of omdat je vragen hebt over de privacy van jongeren en ouders in de jeugdhulp? Klik in onze cliëntroutes voor ouders op je vraag en vind het antwoord op de meest gestelde vragen.
  • Heb je hulp nodig of wil je iets weten over jeugdhulp? In de jongerenroutes in de jeugdhulp hebben we heel veel informatie gebundeld en beter toegankelijk gemaakt voor kinderen en jongeren. Hier vind je bijvoorbeeld het antwoord op vragen als: Waar kan ik terecht als ik (onmiddellijk) hulp nodig heb? Ik krijg jeugdhulp en word 18, met welke veranderingen krijg ik te maken? Wat zijn de rechten en plichten van kinderen en jongeren die jeugdhulp krijgen?
  • Op www.locjeugd.nl vind je veel meer informatie over alle activiteiten van LOC Jeugd.

LOC Jeugd vindt dat jongeren en ouders altijd inspraak moeten hebben als het gaat om de zorg, hulp en ondersteuning die ze krijgen. Zij moeten in staat worden gesteld om zelf mee te praten en mee te beslissen in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. LOC Jeugd ondersteunt jongeren en ouders, gemeenten, professionals, opleidingen en politici hierbij. Lees meer

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese