Bezoek­verbod verpleeg­huizen verlengd tot 20 mei, reactie LOC op Radio 1, NOS Journaal en Nieuwsuur

Geplaatst op 21 april 2020

“Het is teleurstellend dat er geen maatwerk mogelijk is”

Tijdens de persconferentie vanavond heeft premier Rutte bekendgemaakt dat het bezoekverbod van verpleeghuizen wordt verlengd tot 20 mei. “Hier zit veel pijn en verdriet”, zo zegt Rutte. “Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen.” De landelijke media vroegen Marthijn Laterveer, coördinator van LOC Waardevolle zorg, om een reactie op de verlenging van het bezoekverbod in verpleeghuizen.

Reactie Marthijn Laterveer live op NPO radio 1

LOC-coördinator Marthijn Laterveer was vanavond wederom live te horen op NPO radio 1. Marthijn gaf aan teleurgesteld te zijn, “omdat we hoopten dat maatwerk mogelijk zou zijn. We hebben er nooit voor gepleit om alles direct open te gooien: we zouden het best op maat kunnen kijken wat er wel mogelijk is. Bewoners gaan achteruit en het is schrijnend dat partners die bijvoorbeeld al 60 jaar getrouwd zijn niet op bezoek kunnen. We zien grote lokale verschillen en we pleiten er daarom voor dat cliëntenraden, personeelsvertegenwoordiging en management samen kijken wat er mogelijk is.”

Reactie Marthijn Laterveer op NPO Radio 1

Reactie Marthijn Laterveer tijdens NOS Journaal en Nieuwsuur

Ook de NOS vroeg Marthijn om een reactie. Deze werd uitgezonden tijdens het journaal van 20.00 uur en Nieuwsuur. Bekijk hier de reactie van Marthijn.

Marthijn Laterveer tijdens het NOS-journaal van 20 uur op 21 april

Bekijk hier het fragment met de reactie van Marthijn Laterveer, Coordinator LOC Waardevolle zorg.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

M. Draaijer 3 jaar geleden

Mijn stoere zelfstandige maar helaas dementerende moeder, een buitenmens pur sang, is 3 dagen voor de lockdown verhuisd naar een zelfstandig zorgapartement gelegen aan een heerlijk groot park. Ze is met haar rollator naar binnen gewandeld en vervolgens heeft ze geen enkele kans gekregen om haar conditie ook maar enigszins te handhaven. Ze heeft geen enkele beweging meer gehad, geen fysiotherapie, geen activiteiten, geen sociale contacten, een huis waar alles anders is en waar ze niemand kent, en geen buitenlucht want ze wist niet hoe ze de lift moest bedienen! Inmiddels heeft ze permanent een luier aan en kan niet meer op haar benen staan. De zorginstelling wil haar nu weg hebben omdat ze het risico op vallen te groot vinden. Of de huisarts op zoek kan gaan naar crisisopvang! Voor wie is dat beter? Gewoon binnen 5 weken het afvoerputje in! Waar zijn haar rechten op een menselijke behandeling gebleven? Haar kinderen willen getest worden, met haar oefenen, lopen, praten. Alles om haar nog een kans te geven! Dit is ongehoord en onacceptabel! Dit heeft ze niet verdiend! Wij zijn er compleet kapot van! Hoe kunnen wij voor haar rechten opkomen?
 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag M,
Wat ontzettend schrijnend om te lezen. Dank voor het delen van dit verhaal. Zo graag zou ik willen dat er meer mogelijkheden waren om cliënten in zo veilig mogelijke omstandigheden wel kwaliteit van leven te bezorgen. Ook nu, juist nu! Wij pleiten daarvoor als LOC en zullen dat blijven doen. Loc is gevraagd mee te denken in een commissie die het perspectief van cliënten in zorg meer wilt belichten en ook daar brengen wij dit soort signalen in. Maar daar heeft u op zeer korte termijn weinig aan. Dat snap ik.  Ik kan enkel verwijzen naar de klachtenfunctionaris en de vertrouwenspersoon van de zorgorganisatie. Die laatste kan met u/ uw moeder de rechten en (on)mogelijkheden bespreken, dat is onafhankelijk en dus “aan de kant van uw moeder”.
Ook kan u de onafhankelijke client ondersteuner via het zorgkantoor (langdurige WLZ zorg) of de gemeente (voor WMO gemeente zorg) aandoen. Die kan u helpen de rechten van uw moeder en de mogelijkheden in zorg (NL breed) voor haar te duiden en te regelen. Ik denk dat u daar wellicht passende informatie en mogelijkheden kan bespreken en zo geholpen kan worden. Dat hoop ik van harte!

Reageer op dit bericht
Fleur 3 jaar geleden

Beste meneer Laterveer,
wat kunnen wij doen om het belang te onderstrepen dat de keuze die nu voor de verpleeghuizen (!) gemaakt worden niet in het belang is van de patiënten die daar zitten? 
Deze patiënten kunnen niet meer voor zichzelf opkomen, maar zijn overgeleverd aan de instanties die een ander belang hebben dan hun patiënten. Er is voor deze mensen al lang geen spraken meer van een gezond leven,. En de kwaliteit van leven die hier nog in zat was dankzij familie, vrienden en mantelzorgers. Waar moeten patienten tegen beschermd worden? Ik ben van mening dat het afnemen van het persoonlijke contact dramatischer is voor de patient, dan overlijden aan het coronavirus. Deze mensen zullen allemaal op relatief korte termijn sterven (met alle respect). Mijn vader is slechts 71 en is opgenomen met Alzheimer. Elke week die weg tikt verliest hij meer hersenfuncties. Wat is er straks nog over als de deuren weer open gaan? 
De instelling waar hij zit verbied zelfs contact via een glazen pui (bij het terras). Alleen 1x  per dag Skype. Heeft u dat weleens geprobeerd met iemand met Alzheimer. Daar krijg je geen contact mee via een tablet. Weet u hoe mijn moeder zich voelt? Meer dan 50 jaar hebben ze samengeleefd en nu kan ze haar partner in zijn laatste levensfase niet meer steunen.  Niet meer elkaars hand vasthouden of haar arm om hem heen. Dit verscheurt niet alleen mijn vader, maar ook mijn moeder, mijzelf en mijn kinderen die het verdriet zien.
Ondertussen loopt het verplegend personeel en huishoudelijke hulp zonder mondkapjes dagelijks in en uit. Hoe kan dat dan wel? 
Als we (achteraf) ergens spijt van krijgen is het dat we deze patienten in de verpleeghuizen in isolatie hebben gezet. Dat is anders dan een verzorghuis waar mensen nog meer kwaliteit van leven hebben. 
Ik doe een beroep op jullie om onze naasten in de verpleeghuizen te helpen, die dit zelf niet meer kunnen. We moeten onze (gezamenlijke) stem laten horen. Laat er protocollen komen, wat wel en niet mag, en welke risico’s per afdeling wel of niet geaccepteerd worden. Laat familie hier desnoods voor tekenen.
Geef onze bestuurders het vertrouwen dat we het aandurven deze doelgroep met liefde in hun laatste levensfase te begeleiden, of deze nu 2 weken of 2 jaar is. Ze zijn niet alleen. 
mijn hart huilt,
met vriendelijke groeten
Fleur 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag Fleur,
Meer eens kunnen we het niet met elkaar zijn. Er moet een juiste balans gevonden worden tussen afwezigheid van risico en kwaliteit van leven. Die spijt die u noemt moeten we met man en macht proberen te voorkomen. Natuurlijk zitten we in een zeer lastige uitzonderlijke situatie en hopen organisaties en overheid met de maatregelen ook onnodig overlijden te voorkomen… maar wanneer schiet de balans door…
Loc zal blijven pleiten voor ruimte en maatwerk. We zijn gevraagd mee te denken in een commissie over dat perspectief van mensen, cliënten in zorg. Daar zullen we deze voorbeelden inbrnegen, telkens weer, zo lang nodig. We zullen blijven praten, roepen, schrijven, herhalen, benadrukken en onderbouwen. Want onderbouwingen zijn er genoeg met dit soort schrijnende voorbeelden. 
We moeten in gesprek blijven met elkaar. Dat vertrouwen wat u noemt in bestuurders vind ik prachtig, het vertrouwen dat we het met elkaar kunnen! Kijken naar creatieve manieren om binnen “veilige grenzen” toch elkaar te kunnen ontmoeten, te zien, herkennen en afscheid te kunnen nemen waar helaas aan de orde. 
Blijf je uitspreken; naar de organisatie, de vertrouwenspersoon, de onafhankelijke client ondersteuning (via zorgkantoor), naar Loc. Wij nemen de signalen mee met al ons ook huilende hart. En blijven strijden voor uw moeder, voor ons aller moeder, vader, oom, tante, zus, naaste….

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese