Brief aan infor­mateurs: ‘Versterk eigenaarschap en zeg­genschap van inwoners over zorg’

Geplaatst op 1 april 2024

Deze week ligt onder meer het thema ‘zorg’ op tafel bij de formerende politieke partijen. Nederland Zorgt Voor Elkaar, Espria Ledenvereniging en LOC Waardevolle zorg stuurden daarop voorafgaand een brief aan de nieuwe informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

In januari 2023 stuurden deze drie partijen een aanbeveling naar informateur Plasterk met het dringende verzoek: ‘versterk het eigenaarschap en de zeggenschap van burgers over zorg en hulp in hun omgeving.’ Informateur Putters adviseerde in zijn eindverslag een maatschappelijk kabinet te vormen dat ‘burgers mogelijkheden geeft om burgerinitiatieven en coöperatieven te starten en zelf meer regie te nemen bij de oplossing van problemen.’

Uit de gezamenlijke brief aan de huidige informateurs:

“De heer Kim Putters schrijft in zijn eindverslag als informateur over het belang van een effectief en gedragen regeerakkoord om de maatschappelijke uitdagingen, zoals in de zorg, tegemoet te treden. Het perspectief en de behoeften van de burger zijn op dit moment niet het startpunt van hoe we zorg en hulp georganiseerd hebben, maar het eindpunt. Een nieuw samenspel in de zorg en hulp heeft wat ons betreft een grote urgentie.

De heer Putters adviseert een maatschappelijk kabinet dat ‘burgers mogelijkheden geeft om burgerinitiatieven en coöperatieven te starten en zelf meer regie te nemen bij de oplossing van problemen’. Wij juichen dit van harte toe en verzoeken u dit advies mee te nemen in de huidige informatieronde om het uiteindelijk een plek te geven in het regeerakkoord.” De hele brief lees je hieronder:

Lees meer

Burgers in de regie – brief aan informateur Plasterk – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Naar een nieuw samenspel in zorg en ondersteuning: met inwoners in de regie – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese