Inbreng LOC voor debat Tweede Kamer 31 maart

Geplaatst op 28 maart 2022

Aanstaande donderdag 31 maart debatteert de vaste kamercommissie van VWS over de belangrijke thema’s dementiezorg, langer thuis wonen, palliatieve zorg, wijkverpleging, persoonsgebonden bugdet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met een brief geeft LOC inbreng voor dit debat. We geven aan dat voor een goed leven meer nodig is dan puur de focus op het langer thuis blijven wonen. We vragen om de nodige schotten op te heffen en we vragen om meer regionale en lokale ruimte in landelijke programma’s.

Goed leven vraagt om meer dan in je huis blijven wonen

Steeds meer mensen blijven in hun eigen huis wonen als zij lichamelijke en/of geestelijke klachten ervaren. Dat is beleid en is ook de wens van veel mensen. Om ook een goed leven te ervaren is er meer nodig. Zoals:
●  laagdrempelige ontmoetingsplekken in wijken en dorpen;
●  bouw, renovatie en verbouwing van woningen en voorzieningen op basis van behoeften van wijkbewoners;
●  herinrichting van de buitenruimte met mogelijkheden om te recreëren en te bewegen;
●  samenhangende zorg en ondersteuning op basis van de behoeften van mensen;
●  mogelijkheden om over levensvragen te praten.

Wij pleiten ervoor om op lokaal niveau samen met de wijkbewoners tot integrale oplossingen te komen. Zodat mensen een bij hun waarden passend leven kunnen leiden en ook op hun eigen manier van betekenis kunnen blijven voor de samenleving. Lees verder in de brief

Schotten opheffen

Het gaat er steeds weer om: leer eerst de mens kennen en bespreek dan welke ondersteuning deze persoon nodig heeft. Dit gaat over alle levensdomeinen van iemand. Integraal gaan werken vraagt ook om voldoende beschikbare middelen zonder schotten. Dit is niet alleen beter voor de betrokken mensen, uiteindelijk is het ook goedkoper. Lees verder in de brief

Meer regionale/ lokale ruimte in landelijke programma’s

Vele landelijke verbeterprogramma’s werden de afgelopen jaren sterk landelijk aangestuurd en stopten weer na een aantal jaren. Daardoor hadden zij ook maar tijdelijk een effect. Resultaten kwamen op een website, maar werden nauwelijks nog gebruikt. Wij vinden het van belang dat toekomstige programma’s minder landelijk rigide zijn. En meer inspelen op de regionale/lokale behoeften. Lees verder in de brief.

Meebeslissen door betrokkenen

Erasmus Universiteit en ZonMw brachten vorige maand het rapport ‘Besturen in crisistijd’ uit. In dit rapport komt diverse malen naar voren dat de cliënt/burger/ zorgvrager als het echt moeilijk wordt als eerste buitenspel staat. Waardoor de besluitvorming ook minder rekening met hen houdt. Wij hopen dat het bij het vormgeven van beleid rond vaker thuis wonen anders gaat. Echte oplossingen kunnen er alleen komen door betrokken niet alleen mee te laten praten en denken, maar hen ook (mede) te laten beslissen.LOC Waardevolle zorg wil daar graag samen met de aangesloten cliëntenraden en vernieuwingsbewegingen een actieve bijdrage aan leveren. 

Lees de volledige brief van LOC aan de vaste kamercommissie van VWS

Meer lezen

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese