LOC handreiking Optimale per­soneelssamenstel­ling verpleeg­huiszorg

Geplaatst op 4 juni 2019

Het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg stelt dat verpleeghuizen continu moeten zoeken naar een optimale bezetting van zorgverleners. Zodat zij zorg kunnen leveren die goed aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners. In deze handreiking voor cliëntenraden geeft LOC handvatten en tips voor het gesprek met de zorgorganisatie over een optimale personeelssamenstelling.

Verschil per situatie

Een optimale samenstelling van zorgverleners betekent dat er voldoende mensen met de juiste kwaliteiten aanwezig zijn om de zorg te verlenen aan de bewoners. Iedere bewoner heeft andere behoeften en wensen. En op iedere plek zijn weer andere dingen nodig. Het verschilt dus per situatie wat de optimale personeelssamenstelling is.

Continue zoektocht

In iedere situatie moet de zorgorganisatie kijken welke zorgverleners nodig zijn en wat zij moeten kunnen. Dit hangt af van de zorgvraag, de leefritmes en wensen van de bewoners. Deze veranderen met de tijd. Het is daarom de bedoeling dat de personeelssamenstelling steeds voldoet, ook wanneer de vraag naar zorg verandert. Dit betekent dat een continue zoektocht van de zorgorganisatie naar hoeveel en welke zorgverleners nodig zijn. Dit kunnen ook andere disciplines zijn, zoals bijvoorbeeld een huiskamerassistent, een geestelijk verzorger of welzijnsmedewerker.

Rol cliëntenraad

In de zoektocht naar een optimale personeelssamenstelling spelen cliëntenraden een belangrijke rol. Zij bewaken in de zoektocht naar de optimale personeelssamenstelling dat hetgeen de bewoners nodig hebben het uitgangspunt blijft. En geven inbreng vanuit het perspectief van de bewoners. Vanuit verschillende rollen kan de cliëntenraad bijdragen aan de zoektocht naar optimale personeelssamenstelling. Zodat de organisatie ruimte maakt voor juist die zorgverleners die de bewoners op de juiste manier ondersteunen om het leven te leiden zoals zij dat willen.

Download de Handreiking Optimale personeelssamenstelling verpleeghuiszorg.

Heeft u een vraag over de handreiking, neem dan contact op met de LOC Vraagbaak: vraagbaak@loc.nl of bel (030) 284 32 00. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese